Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pátracia akcia pokračuje: Austrálska prieskumná loď lokalizovala havarovaný americký konvertoplán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Wilfredo Lee)

SYDNEY - Austrálske námorné sily lokalizovali havarovaný americký konvertoplán V-22 Osprey v lokalite Shoalwater Bay pri pobreží štátu Queensland. Po sobotňajšej havárii stroja sa podarilo zachrániť 23 vojakov, traja však zostávajú nezvestní, pričom sa predpokladá, že sú už po smrti.

Austrálska ministerka obrany Marise Paynová oznámila, že potopený konvertoplán objavila prieskumná loď v noci na dnes, krátko po začiatku pátrania, informuje webový portál BBC. Nasledovať bude ešte potápačský prieskum. Na akcii sa zúčastňuje vojenské námorníctvo a námorná pechota USA.

Osprey sa zrútil do Tichého oceánu počas pravidelného cvičenia, príčiny havárie neboli bezprostredne známe. Stroj pochádzal z americkej základne situovanej na japonskom ostrove Okinawa. Podľa amerických armádnych zdrojov môže proces vyťahovania vraku konvertoplánu trvať niekoľko mesiacov.

Viacúčelový V-22 Osprey má dva preklopné rotory, ktoré mu umožňujú vzlet i pristávanie ako vrtuľník, letieť však môže ako štandardné turbovrtuľové lietadlo. V uplynulých rokoch došlo k niekoľkým medializovaným incidentom týchto strojov vrátane vlaňajšej havárie pri Okinawe, keď sa zranilo päť osôb.

Viac o téme: HaváriaAustráliaKonvertoplán V-22 Osprey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu