Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlá správa pre Francúzsko: Do krajiny sa vrátilo skoro 300 skúsených džihádistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Do Francúzska sa z vojnových oblastí v Iraku a Sýrii doposiaľ vrátilo 271 džihádistov - francúzskych občanov -, ktorých v súčasnosti vyšetruje prokuratúra. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba.

V rozhovore pre týždenník Le Journal du Dimanche Collomb uviedol, že v Sýrii a Iraku bojuje a bojovalo v radoch extrémistickej organizácie Daeš približne 700 francúzskych občanov. Z 271 džihádistov, ktorí sa vrátili do Francúzska je 217 plnoletých a 54 neplnoletých. Viacerí z nich sa v súčasnosti nachádzajú vo vyšetrovacej väzbe. Koľko francúzskych džihádistov v Iraku a Sýrii zahynuli nie je podľa Collomba možné presne zistiť.

Veliteľ francúzskych špeciálnych síl v júni uviedol, že jeho jednotky sa aktívne zapojili do bojov o severoiracké mesto Mósul, avšak poprel tvrdenia, že by cielene likvidovali bojovníkov Daeš narodených vo Francúzsku. 

Francúzsko je súčasťou Američanmi vedenej koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii a jeho jednotky sa podieľali na potlačení islamistického povstania v Mali. Krajina je preto vyhľadávaným cieľom útokov domácich džihádistov, ktorí od novembra 2015 zabili vo Francúzsku viac ako 200 ľudí.

Viac o téme: TerorizmusDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu