Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čína napravuje narušenú zodpovednosť za KĽDR: Je načase prestať provokovať

Wang I a Ri Yong Ho
Wang I a Ri Yong Ho (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

PEKING - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I podľa agentúry AP uviedol, že vyzval svojho severokórejského náprotivka I Jong-hoa, aby Pchjongjang dodržiaval rezolúcie OSN a prestal raketovými a jadrovými skúškami provokovať "dobrú vôľu medzinárodného spoločenstva".

Čínsky minister zahraničných vecí sa s I Jong-hoom stretol vo filipínskej metropole Manila, kde sa koná zasadnutie ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). "Neporušujte rozhodnutie OSN a neprovokujte dobrú vôľu medzinárodného spoločenstva odpaľovaním rakiet a jadrovými skúškami," povedal počas dvojstranného stretnutia so šéfom severokórejskej diplomacie Wang I.

Čínsky minister zahraničných vecí zároveň vyzval Spojené štáty a Južnú Kóreu, aby "prestali stupňovať napätie" a dodal, že situácia na Kórejskom polostrove si vyžaduje, aby sa všetky zainteresované strany vrátili k rokovaciemu stolu.

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) uvalila v noci nadnes na Severnú Kóreu nové sankcie, ktoré by mohli drasticky znížiť príjmy Pchjongjangu z vývozu tovarov. Rezolúcia zakazuje KĽDR vývoz uhlia, železa, železnej rudy, olova, olovenej rudy a plodov mora. Príjmy z exportu týchto tovarov dosiaľ krajine ročne vynášali zhruba jednu miliardu dolárov a tvorili tak asi tretinu z jej celkových príjmov z vývozu.

Nové sankcie OSN taktiež zakazujú iným krajinám zvyšovať súčasný počet pracovníkov pôvodom z KĽDR, zakladať nové spoločné podniky s KĽDR či realizovať nové investície v existujúcich spoločných podnikoch. Rezolúcia bezprostredne reaguje na skúšky severokórejskych medzikontinentálnych balistických rakiet z 3. a 27. júla, po ktorých Pchjongjang vyhlásil, že celé pevninské USA sú na dostrel.

Ostane to pri testoch

Kim Čong-unovi ide o prežitie režimu, raketovými skúškami ukazuje, že má schopnosť zasiahnuť USA. Uviedol to analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Dušan Fischer. Reagoval tak na skutočnosť, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v piatok (28.7.) uskutočnila už druhý úspešný test medzikontinentálnej balistickej strely.

"Nemyslím si, že to zájde ďalej ako k testom. Kim Čong-un si uvedomuje, že medzikontinentálna balistická raketa cestuje 38 minút, pričom Američania by poslali 'odpoveď' do 30," konštatoval analytik. Uvítal by, keby sa neriešilo to, ako ďaleko Kim Čong-unove strely dokážu doletieť, ale skôr by sa mali všetci diplomati sústrediť na to, ako ukázať KĽDR, že režimu sa dá zabezpečiť prežitie aj bez nukleárnych zbraní.

Viac o téme: SankcieČínaOSNKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu