Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Albánsko ničia lesné požiare: Ohrozujú unikátnu prírodnú oblasť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Meg Oliphant /The Billings Gazette via AP, File)

TIRANA - Približne 300 hasičov a príslušníkov ozbrojených síl sa snaží udržať pod kontrolou dovedna 25 lesných požiarov, ktoré vypukli v priebehu uplynulých 24 hodín na území Albánska. Agentúra AP informovala, že albánske úrady požiadali Európsku úniu o pomoc pri hasení zhruba 20 požiarov, ktoré horia len v okrese Vlorë na juhozápade krajiny.

Podľa dnešného vyhlásenia albánskeho ministerstva vnútra sa požiarnikom podarilo uhasiť lesný požiar, ktorý vypukol v okrese Tirana v strednej časti krajiny, kde zničil približne desať hektárov porastov. 

Požiare naopak stále ohrozujú národný park Llogara na juhozápade Albánska, kde sa plamene pod kontrolou snažia udržať požiarnici aj s pomocou hasiacich vrtuľníkov. Miestne média uviedli, že Albánsko o pomoc s hasením lesných požiarov požiadalo aj susedné Grécko. 

Lesnému požiaru sa pritom nevyhol ani juh Grécka. S popáleninami tam dnes podľa miestnych médií hospitalizovali troch hasičov. Grécke úrady zároveň nariadili evakuáciu približne 100 obyvateľov žijúcich v okolí prímorského mesta Kalyvia Thoriku ležiaceho zhruba 40 kilometrov južne od gréckej metropoly Atény. Ich domovy totiž ohrozuje lesný požiar rozdúchavaný silným vetrom s rýchlosťou dosahujúcou až 60 km/h. S plameňmi tam zápasí zhruba 70 hasičov a dobrovoľníkov a dva hasiace vrtuľníky. 

Viac o téme: PožiarAlbánskoLlogara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu