Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Teroristi "mušketieri" už nikoho neohrozia: V chládku si posedia až do smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Súd v Londýne uložil dnes doživotné tresty väzenia teroristom, ktorí v Británii chystali útoky na policajtov a vojakov s mnohými obeťami. Sudca vyniesol rozsudky deň po tom, ako porota uznala všetkých štyroch obvinených v danom prípade za vinných z prípravy teroristických činov inšpirovaných moslimským extrémizmom.

Traja z odsúdených mužov vo veku 25-38 rokov používali pri elektronickej komunikácii prezývku "traja mušketieri" a pokúšali sa zrejme vyrobiť tzv. rúrkovú bombu. Skupinu zadržali ešte vlani v auguste, keď policajti našli v aute jedného z jej členov zbrane vrátane zatiaľ nedokončenej bomby a sekáča na mäso s vyrytým slovom "káfir", čo v arabčine znamená bezverec.

Teroristov z miest Birmingham a Stoke-on-Trent sledovala britská tajná služba, ktorá pre tento účel založila špedičnú firmu, kde im ponúkla pracovné miesta. Prokuratúra uviedla, že "traja mušketieri" sa zoznámili vo väzení, kde si už v minulosti odpykávali tresty za terorizmus. V dvoch prípadoch išlo o pokus absolvovať teroristický výcvik v Pakistane, v treťom o zaobstaranie návodu na výrobu bomby. Odsúdení muži popierali, že by sa boli niečoho dopustili, a tvrdili, že uvedené dôkazy nastrčila polícia.

Viac o téme: TeroristiDoživotieMušketieri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu