Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruský diplomatický protiútok: USA musí obmedziť počet diplomatov

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Martti Kainulainen/Lehtikuva via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo dnes Spojeným štátom, aby znížili počet svojich diplomatov v Rusku. Zatvorené bude aj rekreačné zariadenie využívané americkými diplomatmi na ruskom území, informovala agentúra AP, podľa ktorej ide o odvetné opatrenie za nové sankcie uvalené Washingtonom na Moskvu.

Vo vyhlásení ruského ministerstva sa uvádza, že Spojené štáty musia do 1. septembra znížiť počet zamestnancov na veľvyslanectve v Moskve a konzulátoch v Petrohrade, Jekaterinburgu a Vladivostoku na 455. Presne toľko ruských diplomatov momentálne pôsobí v USA, poznamenala agentúra DPA. K 1. augustu tiež bude zatvorené rekreačné zariadenie v Serebrjanom Bore a skladové priestory na ulici Dorožnaja v Moskve, ktoré využíva ambasáda USA.

Americký Senát v noci nadnes schválil nový balík prísnych finančných sankcií, ktoré sú namierené proti Rusku, Iránu a Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Súhlas s novými sankciami ešte musí svojím podpisom vyjadriť americký prezident Donald Trump.

Bývalý americký prezident Barack Obama koncom minulého roka nariadil vypovedanie 35 ruských diplomatov a ich rodinných príslušníkov. Uvalil tiež sankcie na deväť ruských inštitúcií, podnikov a jednotlivcov, vrátane vojenskej rozviedky GRU a civilnej tajnej služby FSB, a zakázal zvyšným ruským diplomatom prístup k dvom objektom v New Yorku a vo Washingtone. Zdôvodnil to ich zasahovaním do priebehu prezidentských volieb a vyvíjaním nátlaku na amerických diplomatov pôsobiacich v Rusku.

Rusko malo na návrh šéfa svojej diplomacie Sergeja Lavrova recipročne vyhostiť 35 amerických diplomatov - 31 pôsobiacich na veľvyslanectve Moskve a štyroch pracujúcich na konzuláte v Petrohrade. Ruský prezident Vladimir Putin to však odmietol s tým, že si počká na kroky Obamovho nástupcu Donalda Trumpa.

Viac o téme: RuskoUSASpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu