Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľská demokracia na pretrase: V muške majú médiá, nevyhovujú zahraniční vlastníci

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski (Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz, File)

VARŠAVA - Poľská vláda má v úmysle po tom, ako dokončí "radikálne" zmeny v súdnictve, "decentralizovať" médiá. Vo štvrtok sa tak vyjadril líder vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski s tým, že očakáva "veľmi silný odpor". Vo dvoch rozhovoroch pre TV Trwam a Radio Maryja tiež povedal, že zmeny potrebujú aj univerzity.

Kaczynski síce neuviedol žiadne detaily, no iní členovia strany už pred časom avizovali plány obmedziť zahraničné vlastníctvo súkromných mediálnych spoločností v Poľsku. Množstvo poľských novín má pritom nemeckých alebo švajčiarskych vlastníkov a súkromnú vysielaciu spoločnosť TVN zas vlastnia Američania.

Kaczynski sa zaviazal dokončiť zmeny v súdnictve, ktoré kritizuje Európska únia (EÚ) za porušovanie zásad demokracie, napriek čiastočnému vetu prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý odmietol dva z troch kontroverzných návrhov zákonov. V utorok podpísal len jeden, ktorým dal ministrovi spravodlivosti právo menovať všetkých šéfov nižších súdov.

Európska komisia v stredu oznámila, že si necháva pootvorené dvere pre možné sankcie voči Poľsku a krajine dáva mesiac, odkedy zákon vstúpi do platnosti, aby vyriešila rozpory v presadzovanej reforme súdnictva a zosúladila ju s právom EÚ. Snahy PiS o reformu súdneho systému vyvolali v Poľsku celoštátne protesty.

Viac o téme: PoľskoJaroslaw Kaczynski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu