Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švédsky premiér musel vymeniť dvoch ministrov: Chce predísť kríze svojej vlády

Stefan Löfven
Stefan Löfven (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Švédsky premiér Stefan Löfven dnes v snahe predísť kríze svojej menšinovej vlády nahradil vo funkcii dvoch ministrov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Löfven prijal rezignáciu ministra vnútra Andersa Ygemana a ministerky infraštruktúry Anny Johannsonovej. Tretie sporné kreslo ministra obrany ostáva pod gesciou Petra Hultqvista. Švédska ľavicová menšinová vláda sa ocitla v kríze po tom, ako v stredu pravicová populistická strana Švédski demokrati oznámila, že podporí ďalšie štyri opozičné subjekty pri hlasovaní o nedôvere v súvislosti so škandálom okolo možného vážneho úniku dát o švédskych občanoch.

Lídri štvorice opozičných strán, známych spoločne pod názvom Aliancia, oznámili požiadavku na odstúpenie troch ministrov po správach, podľa ktorých bezpečnostná "diera" v systémoch štátneho Dopravného úradu umožnila ešte v roku 2015 IT pracovníkom v zahraničí pristupovať k dôverným informáciám švédskej vlády a polície.

Požiadavkám na odstúpenie alebo odvolanie čelili minister obrany Hultqvist a minister vnútra Ygeman, ktorí o bezpečnostnej diere vedeli skôr ako premiér, no neinformovali ho, a ministerka pre infraštruktúru Johanssonová, pod ktorej rezort spadá Dopravný úrad.

Viac o téme: Stefan Löfven
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu