Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sessionsov osud má v rukách Trump: Odvolanie zvažuje, kritikou nešetrí

Jeff Sessions
Jeff Sessions (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke, File)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump naďalej vyvíja tlak na ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa. Trump v utorňajšom rozhovore pre denník Wall Street Journal povedal, že sa doposiaľ nerozhodol, či sa Sessionsa z úradu odvolá, avšak potvrdil, že sa touto možnosťou zaoberá. Zároveň uviedol, že v ministrovi sa "veľmi sklamal".

Sessionsa zároveň v priebehu celého dňa prezident nenápadne verejne karhal aj vo viacerých svojich príspevkoch na sociálnej sieti Twitter.  Agentúra AP citujúc svoje zdroje, ktoré si neželali byť menované, v utorok informovala, že Trump sa o možnom odvolaní Sessionsa zhováral so svojimi poradcami. 

Sessionsa údajne prezident nazval nelojálnym pre jeho rozhodnutie zostať mimo vyšetrovania údajného ruského zasahovania do vlaňajších prezidentských volieb v USA. Dodal, že ak by vedel, že tak učiní, "vybral by si na túto prácu niekoho iného"

Stupňujúca sa Trumpova kritika vyvoláva špekulácie, že samotný Sessions by mohol odstúpiť z funkcie. AP však s odvolaním sa na ľudí, ktorí sú tomuto alabamskému senátorovi blízki, uviedla, že Sessions sa odstúpiť nechystá. 

Bývalý senátor Jeff Sessions pôsobí na čele rezortu spravodlivosti od februára tohto roku. O mesiac nato sa vzdal vedenia vyšetrovania tzv. ruskej stopy v amerických voľbách, ktoré viedlo jeho ministerstvo. Urobil tak po tom, ako vyšli najavo jeho tajné schôdzky s ruským veľvyslancom z čias prezidentskej kampane. Predstavitelia demokratov vtedy požadovali jeho odstúpenie z ministerskej funkcie. Namiesto Sessionsa sa vedenia vyšetrovania ujal nezávislý špeciálny prokurátor Robert Mueller.

Viac o téme: Donald TrumpJeff Sessions
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu