Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poliaci dosiahli svoje: Prezident Duda bude vetovať návrhy zákonov z dielne vládnej strany

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda dnes povedal, že bude vetovať dva návrhy zákonov z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorých cieľom je reforma poľského súdnictva, napísala agentúra AP.

Kontroverzne vnímané návrhy zákonov o reforme poľskej justície schválili hlasmi strany PiS v uplynulých dňoch už obe komory poľského parlamentu - Sejm i Senát. Teraz čakajú už len na podpis prezidenta Andrzeja Dudu.

Tisícky Poliakov vyzvali v priebehu víkendu na protestných akciách nielen vo Varšave, ale aj ďalších mestách prezidenta Dudu, aby využil svoje právo a legislatívne normy vetoval. Varšava je aj pod tlakom Európskej únie, ktorá v súvislosti s najnovším vývojom v Poľsku už viackrát vyjadrila znepokojenie.

V súvislosti s Poľskom sú viaceré otázky, ktoré treba vyjasniť, uviedol Lajčák

Momentálna situácia v Poľsku v sebe skrýva viaceré otázniky. Vyhlásil to dnes po rokovaní vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominat Smeru-SD). "Situáciu v Poľsku starostlivo, pozorne sledujeme a vyhodnocujeme a neskrývam, že sú tu viaceré otázky, ktoré treba vyjasniť," uviedol.

Spolieha sa na európske inštitúcie a ich adekvátnu analýzu súčasnej situácie. "Poľsko má svoju demokratickú tradíciu, ktorá je nespochybniteľná, a ja verím, že ju dokáže potvrdiť aj v tejto situácii," dodal. 

Na novinársku otázku, ako sa zachová Slovensko v prípade, ak Európska komisia predloží návrh na sankcie voči Poľsku, minister momentálne nechcel odpovedať. "Myslím si, že máme toľko reálnych otázok, že je zbytočné odpovedať na hypotetické," uviedol. Považuje za zbytočné sa k tomuto vyjadrovať, keďže otázka ešte nie je na stole.

Predsedníčka súdu mu ďakovala

Predsedníčka poľského najvyššieho súdu poďakovala prezidentovi Andrzejovi Dudovi za jeho rozhodnutie odmietnuť spornú legislatívu, ktorá sa vo všeobecnosti považuje za zásah do nezávislosti súdnictva. Stalo sa tak po tom, čo Duda oznámil, že bude vetovať dva sporné návrhy zákonov. Malgorzata Gersdorfová sa s prezidentom stretla krátko po oznámení tohto rozhodnutia. Podľa vlastných slov sa za veto poďakovala počas schôdzky, ktorá sa niesla "vo veľmi priateľskej atmosfére". Zároveň prisľúbila "intelektuálnu" podporu Dudovi, ktorý chce po konzultácii s expertmi žiadať novú, vylepšenú legislatívu.

"Ťažké a statočné rozhodnutie" Dudu ocenil aj poľský exprezident Lech Walesa, ktorý je vnímaný ako symbol demokracie v krajine. Prezident sa totiž svojím krokom postavil proti vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorú až doteraz podporoval. Walesa preto v pondelok povedal, že Duda sa už "začína cítiť ako prezident". Ľudí zároveň vyzval, aby pokračovali v masových protestoch a donútili Dudu odmietnuť aj tretí návrh zákona z reformného balíčka vlády. "Buď ich prinútime cúvnuť, alebo prinesieme zmenu," vyhlásil na margo vládnej strany PiS.

Poľský prezident Duda v pondelok oznámil, že bude vetovať dva z troch návrhov zákonov týkajúcich sa reformy súdnictva, ktoré nedávno prešli Sejmom i Senátom. Snahy vládnej strany PiS vyvolali v Poľsku celoštátne protesty a v zahraničí ostrú kritiku.

Viac o téme: Andrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu