Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vláda odklepla Lajčákovi do New Yorku rozprávkový plat: To sú sumičky, minister vysvetľuje!

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (3)
Miroslav Lajčák (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák bude od septembra vykonávať funkciu predsedu Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN). Oproti ostatným ministrom bude v tejto funkcii dostávať takmer štyrikrát vyšší plat.

Ministerstvo zahraničných vecí totiž Lajčákovi zvýšilo paušálne náhrady na 10-tisíc eur. Spolu s platom ministra sa stane naším najbohatším ministrom. Pôvodne sa mal Lajčák na rok presťahovať do New Yorku a post ministra mal dočasne zastupovať niekto iný. Nakoniec si budúci predseda VZ OSN vybral krkolomnejšie riešenie. Bude ministrom v Bratislave aj diplomatom na pôde OSN so značne zvýšeným príjmom. Na zvášenie paušálnych  na sociálnej sieti Facebook upozornil Miroslav Beblavý.

Tisíce eur naviac

Okrem toho, že funkcia vyžaduje prítomnosť počas zasadnutia v New Yorku, je nutné aj občasné cestovanie. "Slovenská republika zaplatí ministrovi Lajčákovi všetky náklady súvisiace s výkonom funkcie vrátane diét. Minister Lajčák bude ďalej ministrom zahraničných vecí a poberať ministerský plat," píše Beblavý.

"Ministrovi Lajčákovi to však bolo málo. A tak si pričinlivo všimol, že v súčasnej legislatíve existuje diera. Všetky platové náležitosti ústavných činiteľov sú určené priamo zákonom a bez súhlasu NR SR ich nejde zvýšiť," pokračoval.

Vláda odklepla Lajčákovi do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Zmrazené sú už deväť rokov okrem jednej, paušálnych náhrad členov vlády. "Tieto náhrady určené na pokrytie reprezentačných nákladov si vláda schvaľuje sama a sú dnes vo výške 876 euro mesačne. Nič okrem hanby však vláde nebráni si ich zvýšiť, povedzme, aj na milión mesačne. Keďže minister Lajčák veľa hanby nemá, dal si od vlády schváliť, že mu z našich daní tieto náhrady na rok zvýšia o rozdiel medzi platom príslušného slovenského veľvyslanca a plat ministra."

Tento rozdiel je okolo sedem až osemtisíc mesačne. Ministerský plat sa pohybuje vo výške okolo tritisíc eur, plat veľvyslancov na najvyšších pozíciách okolo 10 až 11-tisíc. "Na rozdiel od veľvyslancov sa mu však tento rozdiel zdaňovať ani zodvodňovať nebude a tak zarobí najbližších 12 mesiacov oveľa viac ako ktokoľvek v našej štátnej či zahraničnej službe - asi 120 až 140 000 čistého." Lajčák zarobí v súčasnosti vyše štyritisíc eur mesačne k čomu ako minister dostal paušálne náhrady okolo 970 eur. "Keby mal minister Lajčák heraldický znak, jeho mottom by bolo: "Nahrabať, ale nenápadne"," dodal Beblavý.

Lajčák sa bráni: Kto nemá argumenty, aspoň slepo kope

Na status Miroslava Beblavého reagoval Lajčák najprv na svojom blogu a neskôr celú reakciu zverejnil ako komentár aj pod jeho status na Facebooku. "Zástupcov ľudu, zvolených vo voľbách občanmi, si vážim – napokon, sám som jedným z nich – to ale neznamená, že nechám iba tak na seba brýzgať, a ešte aj scestne, ako sa o to pokúša pán poslanec Beblavý," reagoval Lajčák.

Vláda odklepla Lajčákovi do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Lajčák upozornil na drahšie ceny a na fakt, že z paušálnych náhrad bude hradiť pobyt aj manželke a dcére. "​Keby si pán poslanec dal tú námahu a zistil si sumu životných nákladov v New Yorku, tak by pochopil, že šibrinkovanie so sumami nemá zmysel. Pre informáciu: fľaša minerálky v supermarkete v New Yorku stojí 2 doláre. Jeden croissant s kávou na raňajky vyjde v stánku rýchleho občerstvenia na 8 dolárov. Obed v reštaurácii na 40 dolárov. Iné sumičky, ako v parlamentnom bufete, však?"

Ministerstvo vysvetľuje

Podľa mnisterstva zahraničných vecí Lajčák k ministerskému platu nedostane nič pridané. "Vláda SR mu však svojím rozhodnutím priznala počas výkonu funkcie predsedu Valného zhromaždenia OSN (t. j. na obdobie 12 mesiacov počnúc septembrom 2017) paušálnu náhradu, ktorá sa odvíja od platu veľvyslanca príslušnej krajiny pri OSN," napísal v reakcii hovorca MZV Peter Susko.

Plat veľvyslanca sa vyratúva na základe indexu životných nákladov v danom teritóriu (v tomto prípade New Yorku). "Paušálna náhrada je vo výške cca 10-tisíc eur mesačne a je určená na vykrývanie nákladov spojených s pobytom predsedu Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Tieto náklady štandardne hradia členské štáty, ktorých je zvolený predseda VZ OSN občanom, v našom prípade teda Slovenskou republikou," dodal Susko.

Viac o téme: PlatOSNMiroslav BeblavýMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu