Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Reforma justície v Poľsku je bezpríkladný útok na jej nezávislosť

Desaťtisíce Poliakov je kvôli kontroverznej reforme v uliciach.
Desaťtisíce Poliakov je kvôli kontroverznej reforme v uliciach. (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

PRAHA - Za bezpríkladný útok na nezávislosť poľského súdnictva označili dnes poprední predstavitelia českej justície v spoločnom vyhlásení reformu súdnictva v susednej krajine.

Dokument podpísali predseda Ústavného súdu ČR Pavel Rychetský, predseda Najvyššieho súdu ČR Pavel Šámal, predseda Najvyššieho správneho súdu Josef Baxa, najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman a ombudsmanka Anna Šabatová.

Signatári pripomenuli vo vyhlásení hrdú históriu poľského národa, neskrývajúc obavy zo súčasného vývoja v krajine, ktorý podľa ich názoru predstavuje ohrozenie samotnej podstaty princípov, na ktorých stojí demokratický právny štát. V tejto súvislosti pripomenuli ochromenie ústavného súdu i podriadenie verejnoprávnych médií vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS). 

Najnovšia reforma poľskej justície, ktorá vo štvrtok pokračovala schválením zákona o poľskom najvyššom súde dolnou komorou parlamentu (Sejm), prerokúvanom medzičasom už i v Senáte, podľa predstaviteľov českého súdnictva "umožňuje výkonnej a zákonodarnej moci zbaviť súdnu moc jej nezávislosti, nepohodlných sudcov zbaviť ich mandátu a podriadiť súdnu moc politickému vedeniu".

Signatári vo vyhlásení preto podľa českých médií zdôrazňujú, že aj keď si uvedomujú suverenitu poľského štátu a rešpektujú ju, nemôžu nereagovať na kroky, ktoré ohrozujú samotný zdroj, ktorým sú nedotknuteľné hodnoty európskej civilizácie, humanizmu a základných práv a slobôd.

Prezident Duda nepriamo odmietol Tuskovu iniciatívu

V otázkach týkajúcich sa kontroverzne vnímanej reformy poľského súdnictva nie je  "priestor pre intervenciu zo strany predsedu Európskej rady" a "otázka reformy súdnictva nie je predmetom práce Európskej rady". Uviedol to dnes v reakcii na štvrtkové vyhlásenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska Krzysztof Szczerki, šéf kabinetu poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

Grzegorz Schetyna, líder opozičnej strany Občianska platforma (PO), vo farbách ktorej kedysi riadil poľskú vládu práve Donald Tusk, reagoval na odmietnutie Tuskovej iniciatívy na spoločné hľadanie cesty zo súčasnej politickej krízy, inak vnímanej vo Varšave a inak v Bruseli, slovami, že je to nezodpovedný krok.

Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski sa v tejto súvislosti nechal počuť, že Tusk by mal v Bruseli brániť záujmy Poľska a nezasahovať do vnútropolitických vecí krajiny.

Odmietnutie schôdzky kriticky zhodnotila však aj Schetynova stranícka kolegyňa a podpredsedníčka Sejmu Malgorzata Kidawová-Blonská, ktorá povedala, že si možno nerozumieť, ale neodmieta sa dialóg a neberú sa na ľahkú váhu ľudia, ktorí chcú s nami komunikovať. K podobným situáciám dochádza iba v časoch vojen, keď lídrov iných krajín považujeme za nepriateľov.

Informovali o tom spravodajská televízia TVN24 a tlačová agentúra PAP. Tusk sa vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok v Bruseli obrátil na poľského prezidenta Andrzeja Dudu s apelom na hľadanie riešenia politickej krízy v krajine a na pomoc pri naplnení spoločnej úlohy - "zabrániť čiernemu scenáru, ktorého konečným dôsledkom môže byť marginalizácia Poľska v Európe". Najvyšší predstaviteľ Európskej únie, ktorý už v stredu požiadal poľského prezidenta o naliehavú schôdzku a vyvolal tým prekvapenie Andrzeja Dudu, vo vyhlásení konštatoval, že ostatné kroky súčasnej poľskej vlády sú popretím európskych hodnôt a štandardov. Súčasne dodal, že aj keď to poľský prezident vidí inak, nie je to oslobodením od záväzkov dobrej spolupráce v záujme blaha a bezpečnosti spoločnej vlasti.

"Európska únia, to nie sú iba peniaze a procedúry," konštatoval Tusk s tým, že sú to predovšetkým hodnoty a vysoká úroveň verejného života. Zároveň pripomenul, že práve preto sa zdvihla v Európe a na celom Západe tak silná kritika terajšej vládnucej garnitúry v Poľsku, o ktorej sa už dlho nehovorilo tak hlasno a veľmi dlho tak zle. "Môžeme zastaviť tento nebezpečný trend, to si však vyžaduje dialóg, pripravenosť na rozhovory a rýchle, z pohľadu poľských občanov pozitívne rozhodnutia," konštatoval predseda Európskej rady.

Na štvrtkovej večernej demonštrácii na obranu nezávislosti poľského súdnictva vo Varšave sa podľa odhadov tamojších médií zúčastnilo až 50.000 ľudí. Protestné akcie sa uskutočnili aj v ďalších poľských mestách.

Viac o téme: JustíciaReformaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu