Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Orbán sľúbil Poľsku pomoc v boji proti Bruselu: Ochránime vás pred európskou inkvizíciou

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán odkázal v sobotu Poľsku, nech nevzdáva boj za vlastné práva a nenechá sa odradiť "inkvizičnou kampaňou" zo strany Bruselu. Orbán, ktorý je na návšteve v Rumunsku, zopakoval svoju víziu, podľa ktorej sú stredoeurópske štáty utláčané Európskou úniou a nie je im dovolené robiť veci podľa vlastnej vôle.

"V tejto chvíli je hlavným cieľom tejto inkvizície a najjasnejším príkladom pokusov (zo strany EÚ - pozn. SITA) o oslabenie, zničenie a zlomenie národnej vlády Poľsko," vyhlásil Orbán a dodal, že Budapešť Varšave pomôže všetkými dostupnými spôsobmi.

Európska únia aktuálne kritizuje Varšavu za kontroverzný návrh zákona, ktorý zavádza zmeny v systéme poľských súdov. Zákon prešiel už oboma komorami poľského parlamentu, podpísať ho ešte musí prezident Andrzej Duda, ktorý je momentálne na dovolenke.

Niektorí predstavitelia Európskej únie už pohrozili Poľsku sankciami, znepokojenie v súvislosti s týmto zákonom vyslovilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí. Šéf Európskej rady, bývalý poľský premiér Donald Tusk už požiadal v tejto veci o stretnutie poľského prezidenta Dudu, ten zatiaľ na ponuku nereagoval.

Poľská opozícia aj zahraniční kritici sa obávajú, že vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) si chce novelou zákona zaručiť možnosť ovplyvňovať poľské súdnictvo, ako sa jej zachce. Zákon okrem iného predpokladá odvolanie všetkých sudcov Najvyššieho súdu okrem tých, ktorých vybralo ministerstvo spravodlivosti a schválil prezident. Ďalej napríklad zavádza disciplinárny senát, ktorý by mal na podnet ministerstva spravodlivosti posudzovať mravnú bezúhonnosť sudcov.

PiS odmieta akúkoľvek kritiku zo zahraničia či z radov domácej opozície. Poľská premiérka Beata Szydlo sa nechala počuť, že zákon je vnútornou záležitosťou Poľska a jej vláda tlaku zo zahraničia neustúpi.

Predseda PiS a bývalý poľský premiér Jaroslaw Kaczynski, o ktorom znalci poľskej scény tvrdia, že je hlavným hýbateľom diania vo Varšave a premiérka Szydlová aj prezident Duda sú len ním nastrčené "figúrky", zákon obhajuje ako nástroj na vysporiadanie sa s komunistickou minulosťou. Argumentuje, že poľské súdnictvo je ešte stále prerastené sudcami, ktorí vyštudovali a pôsobili za komunizmu a podľa toho aj rozhodujú.

Viac o téme: JustíciaReformaVaršavaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu