Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kontroverzná reforma súdnictva v Poľsku: Poslanci schválili návrh zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com,)

VARŠAVA - Poľskí poslanci vo štvrtok schválili sporný návrh zákona, ktorý dáva kontrolu nad najvyšším súdom politikom a nie sudcom. Kontroverzná reforma vyvolala znepokojenie v Európskej únii a v Poľsku vlnu protestov. Podľa jej kritikov totiž ničí nezávislosť súdnictva a ohrozuje vládu práva v krajine.

Návrh zákona predložený vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) dáva napríklad právo menovať sudcov najvyššieho súdu politikom, nie odborníkom na právo. Zároveň tiež reorganizuje štruktúru súdu. V stredu poslanci väčšinou hlasov poslali sporný návrh zákona na ďalšie preskúmanie špeciálnej parlamentnej komisii.

Tá však odmietla viac než tisíc pozmeňujúcich návrhov opozície voči návrhu a poslala ho späť do parlamentu na schválenie. Teraz návrh poputuje do Senátu a bude čakať na podpis prezidenta Andrzeja Dudu, než vstúpi do platnosti. Počas schvaľovania v dolnej komore sa vo Varšave konali protivládne protesty. Ľudia transparentmi vyzývali Dudu, aby zákon vetoval. Protesty sa očakávajú aj večer.

Vývojom v Poľsku sa bude zaoberať aj Európska komisia, ktorá však neprijme žiadne kroky, kým nebude známa finálna verzia zákona. Vládna strana tvrdí, že súdnictvo v Poľsku potrebuje prejsť radikálnou reformou, aby bolo efektívne.

Viac o téme: ZákonPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu