Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragická bilancia prestrelky v Kašmíre: Šesť ľudí bohužiaľ zahynulo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠRÍNAGAR - Pri prestrelke medzi indickými a pakistanskými vojakmi v spornom himalájskom regióne Kašmír prišlo o život šesť ľudí. Ako informuje agentúra AP, pri udalosti, ku ktorej došlo v pondelok ráno, zomreli štyria príslušníci pakistanských vládnych jednotiek, jeden indický vojak a dieťa.

Hovorca indickej armády uviedol, že pakistanské jednotky spustili streľbu z mínometov a automatických zbraní na Indiou kontrolovaný okres Radžuri. Jeden mínometný granát dopadol na bunker a zranil vojaka, ktorý neskôr v nemocnici zomrel. Podľa zástupcu indickej polície v oblasti Punč blízko Radžuri zomrelo osemročné dievčatko a jeho matka utrpela zranenia, keď mínometný granát dopadol na ich dom.

Podľa hovorcu išlo o nevyprovokované porušenie prímeria medzi susednými štátmi z roku 2003 a indická armáda len vracala útok. Pakistanská armáda zas viní indických vojakov z útoku na pakistanské armádne vozidlo, pri ktorom zomreli štyria ľudia. V regióne Punč uzavreli úrady školy a nariadili evakuáciu 120 študentov v obrnených vozidlách.

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý himalájsky región. Od konca 80. rokov minulého storočia v oblasti bojujú povstalci za nezávislosť Kašmíru alebo za spojenie sa s Pakistanom. Pri týchto bojoch s indickou armádou už zomrelo takmer 70-tisíc ľudí. India obviňuje Pakistan z ozbrojovania a trénovania povstalcov, Islamabad to však popiera.

Viac o téme: PrestrelkaIndiaPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu