Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Takto vyzerá bývalé hlavné mesto teroristov: Zábery z dronu odhalili obrovskú ľudskú tragédiu

Mosúl
Mosúl (Zdroj: SITA / AP)

MOSÚL - Nedeľa bola významným dňom pre celý iracký ľud. Po viac ako trochu rokoch sa podarilo vybojovať späť z rúk hnutia Daeš Mosúl, druhé najväčšie mesto v krajine. Ako však ukazujú zábery z dronu, cesta k úplnému víťazstvu v podobe návratu mesta do plnej prevádzky bude ešte mimoriadne ťažká.

Mosúl je totiž po rokoch boja v katastrofálnom stave. Na ruinách množstva budov vejú iracké vlajky, z vtáčej perspektívy si možno všimnúť miesta, ktoré pokrývajú kúdoly dymu a prachu, ale aj zničené mosty cez rieku Tigris. 

Ako uviedol portál The Atlantic, podľa zástupcu provinčného výboru pre rekonštrukciu boli zničené tri štvrtiny ciest aj 65% elektrických rozvodov. Podľa štatistík OSN počas bojov o Mosúl z mesta muselo odísť viac ako 900-tisíc ľudí, aj napriek konfliktu však v ňom ostali desaťtisíce civilistov, pre ktorých bol útek príliš nebezpečný. 

Do Mosúlu v nedeľu priletel iracký premiér Hajdar Abádí, aby tu oslávil víťazstvo irackej armády nad militantmi z hnutia Daeš. Porážku teroristov a prechod celého Mosúlu pod kontrolu irackej vlády v potvrdila aj medzinárodná koalícia pod vedením Spojených štátov.

Ako uviedla koordinátorka OSN pre humanitárne záležitosti v Iraku Lisa Grandeová, humanitárna kríza v meste ale ešte neskončila. Z 54 mestských častí je 15 silne a 23 stredne poničených. V problémoch je najmä západná časť, kde majú v rozvalinách ležať celé štvrte.

Viac o téme: IrakDaešMosúl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu