Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Katar zotrváva v nátlaku susedov: Vážne obvinenia odmieta, hrozí pritvrdenie

Bývalý emir Šejk Hamad bin Khalifa al-Thani
Bývalý emir Šejk Hamad bin Khalifa al-Thani (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Ali, Pool, File)

DAUHA - Katar v piatok opakovane odmietol obvinenia zo strany štyroch arabských štátov, že sa podieľa na financovaní terorizmu a zasahuje to vnútorných záležitostí iných štátov. Štvorica arabských krajín vo štvrtok pohrozila, že prijme ďalšie opatrenia voči Kataru, ktorý odmietol akceptovať ich požiadavky.

Saudská Arábia, Bahrajn, Egypt a Spojené arabské emiráty (SAE) uviedli vo vyhlásení, že voči Kataru "prijmú včas všetky nevyhnutné politické, ekonomické a právne opatrenia". Vyhlásenie nespresňuje, o aké opatrenia by mohlo ísť, avšak z predošlých vyjadrení predstaviteľov vyplýva, že zrejme pôjde o ekonomickú izoláciu Kataru.

Dauha označila vyhlásenie štyroch krajín za "pokus pošpiniť" Katar. Obvinenia o podpore terorizmu a zasahovaní do vnútorného diania v iných krajinách sú podľa Kataru nepodložené.

Tieto štyri arabské krajiny prerušili diplomatické a infraštruktúre spojenia s Katarom pred mesiacom. Požadujú od neho, aby znížil intenzitu vzťahov s Iránom, ktorý je súperom Saudskej Arábie v oblasti, prestal podporovať militantné islamské skupiny a zatvoril televíziu al-Džazíra. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson má v pondelok navštíviť Kuvajt, aby sa zúčastnil na rokovaniach o zažehnaní najhoršej krízy v oblasti Perzského zálivu od vojny v roku 1991.

Viac o téme: Katar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu