Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hongkongské úrady zhabali najväčší kontraband slonoviny za vyše 30 rokov: Škoda je astronomická

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Úrady v čínskej osobitnej administratívnej oblasti Hongkong zhabali tento týždeň najväčší kontraband slonoviny za uplynulých vyše 30 rokov. Táto bývalá britská kolónia je jedným z najrušnejších tranzitných bodov globálneho ilegálneho obchodu s ohrozenými živočíšnymi druhmi a vzácnymi produktmi.

Tamojšie colné úrady dnes oznámili, že skonfiškovali 7200 kilogramov sloních klov v približnej hodnote osem miliónov eur, informuje agentúra Reuters. Kontraband sa nachádzal v skladisku neďaleko prístavu. Slonovina bola objavená v 12 metrov dlhom kontajneri z Malajzie, pričom v dokladoch sa ako jeho obsah uvádzali mrazené ryby. Podľa ochranárskej organizácie WildAid pochádzajú kly z približne 720 slonov.

Miestna vláda zisťuje destináciu zásielky; pravdepodobne ide o neďalekú krajinu. Hongkong má v porovnaní s pevninskou Čínou pomerne slabú legislatívu ohľadom pašovania slonoviny a podobných komodít. Hongkong, kde obchod so slonovinou prekvitá 150 rokov, plánuje sprísniť príslušné zákony až v roku 2021. Veľký dopyt je zo samotnej Číny, ochranári zvierat však varujú, že to vedie k ohrozeniu existencie slonov.

Viac o téme: HongkongSlonovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu