Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie vo svete poriadne vystrája: Grécko hlási extrémne horúčavy, Poľsko zasiahli silné búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

ATÉNY - Mimoriadne horúčavy sužovali dnes obyvateľov Grécka. Na pevnine vystúpila ortuť teplomerov v okolí Atén v poludňajších hodinách na 42-44 stupňov Celzia. Už uplynulá noc bola v krajine tropická, veď aj nočné hodnoty teplôt prevyšovali hranicu 30 stupňov Celzia.

Ministerstvo zdravotníctva v Aténach vyzvalo občanov, aby nekonzumovali alkoholické nápoje, odporučilo im stravu obsahujúcu málo tukov a bavlnené odevy svetlej farby. Skôr narodení občania, ale aj ľudia, ktorých trápia kardiovaskulárne problémy, by mali zostať doma a vôbec nevychádzať na ulicu. V niektorých mestách sprístupnili klimatizované haly pre občanov, ktorí nemajú doma klimatické zariadenia. Radnice súčasne vyzvali ľudí, aby nechávali na uliciach vodu pre túlavé zvieratá. Súčasná vlna horúčav by v Grécku mala trvať do pondelka. Pri podobnej vlne extrémnych teplôt v roku 1987 zomrelo v Grécku viac ako 3000 ľudí.

V Ríme odstavia známe pouličné fontánky na pitie, dôvodom je "mimoriadne sucho"

Slávne rímske pouličné fontánky na pitie, známe ako nasoni (veľké nosy), budú postupne od začiatku nasledujúceho týždňa vypínať, pretože úrady musia riešiť závažný nedostatok vody spôsobený nezvyčajne suchým počasím. Nasoni, vyrobené z liatiny a vysoké približne meter, majú trysku v tvare nosa a ponúkajú neustály prísun studenej pitnej vody. Ak človek upchá koniec trysky prstom, z dierky umiestnenej vyššie na tejto tryske vystrekne prúd vody, takže je jednoduchšie si z nej uchlipnúť.

Počasie vo svete poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Vodárenská spoločnosť ACEA poslala starostke Ríma Virginii Raggiovej list s oznámením, že sa rozhodla "postupne a čiastočne" zatvoriť rímskych vyše 2000 verejných fontánok na vodu "vzhľadom na výnimočne suché pomery", ktoré postihli mesto. Organizácie na ochranu spotrebiteľov sa sťažovali, že toto opatrenie bude nútiť ľudí kupovať vodu vo fľašiach, pričom charitatívni pracovníci a združenie na ochranu zvierat varovali, že pouličné fontánky vo veľkej miere využívajú bezdomovci a poskytujú vodu aj mestským psom i mačkám.

Spoločnosť ACEA uviedla, že si "je plne vedomá nevýhod a nepríjemností", ktoré spôsobí jej rozhodnutie. Prisľúbila, že zdvojnásobí svoje úsilie pri opravovaní prasknutých či presakujúcich vodovodných rúrok. Zároveň ACEA informovala starostku, že môže požiadať o to, aby určité vybrané fontánky neboli uzatvorené.

Suché počasie vážne postihuje zásoby vody a poľnohospodársku produkciu po celom Taliansku. Raggiová minulý týždeň zakázala používanie vody z domácností na polievanie záhrad, napĺňanie bazénov či umývanie áut, ale zdá sa, že toto jej nariadenie sa nedodržiava tak prísne.

Nemecko: Aj v Berlíne sa život po zrážkach storočia pomaly normalizuje

Nemeckí hasiči mali v uplynulých desiatkach hodín plné ruky práce s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia v Berlíne, Brandenbursku, ale aj Dolnom Sasku či Brémach. Záplavy a ich dôsledky boli napriek tomu stále citeľné najmä v nemeckej metropole v podobe nielen zaplavených pivníc, ale aj staníc metra a komunikácií. Práve v Berlíne spadlo podľa tamojších vodohospodárov rekordné množstvo zrážok, ktoré sa obvykle nevyskytuje častejšie ako raz za storočie. Dôsledky sa prejavili ešte i dnes v čiastočnom narušení plynulosti MHD.

Letecká doprava bola však už od rána v plnej miere v riadnej prevádzke, dobrá správa od statikov prišla aj z berlínskej štvrte Charlottenburg, kde panovali obavy z kolapsu podmytého domu. Meteorológovia však dnes upozornili, že aj počas víkendu bude v mnohých oblastiach Nemecka dlhšie pršať, čo môže zasa viesť k zvýšeniu hladiny vodných tokov a zaplaveniu predovšetkým pivníc a iných nižšie položených priestorov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Poľsko zasiahli silné búrky

Berlínski hasiči vyhlásili v meste núdzový stav po tom, ako vo štvrtok popoludní stovky ľudí informovali o zatopených suterénoch a podzemných parkoviskách. Jednu z najfrekventovanejších diaľnic v Berlíne A100 museli pre potopu zatvoriť. Zatiaľ nehlásili žiadne zranenia. V dôsledku dažďov voda zaplavila domy a ulice aj v Brandenbursku, Durínsku, Hannoveri a menších mestách na severe Nemecka.

Dažde a búrky robia starosti aj obyvateľom Poľska. Búrka vo Varšave polámala množstvo stromov, zničila niekoľko áut a električiek a zapríčinila aj meškanie vlakov. Hasiči už museli zasahovať pri najmenej 900 prípadoch. Úrady informovali, že vietor a dážď poškodili v Poľsku 104 budov, pričom bolo zranených päť ľudí. Spadnuté stromy tiež poškodili náhrobné kamene na cintoríne Powazki. Aj keď varovanie pre Berlín a Brandenbursko už neplatí, zostáva naďalej aktuálne pre severovýchod a sever spolkovej republiky.

Búrka v Moskve a okolí si vyžiadala dva životy, deväť ľudí sa zranilo

Najmenej jednu obeť v Moskve a ďalšiu v Moskovskej oblasti si vyžiadala dnešná prudká búrka sprevádzaná intenzívnymi zrážkami vrátane krupobitia, prudkým nárazovým vetrom a bleskami. Tie sa stali osudnými aj pre obe osoby, o ktorých úmrtí informovala tlačová agentúra TASS. Podľa rovnakého zdroja utrpelo zranenia najmenej deväť ľudí, piatich z nich hospitalizovali. Rozmary počasia spôsobili problémy v energetickej sieti a viedli k narušeniu zásobovania elektrickým prúdom.

Značné ťažkosti hlásili tri moskovské letiská, na ktorých došlo nielen k omeškaniam, odklonu, ale aj zrušeniu desiatok letov. Dva stroje zasiahli blesky, avšak posádky oboch lietadiel zvládli bezpečne následné pristávacie manévre. Aj keď bola dnešná búrka podstatne dlhšia ako tá na sklonku mája, nemala také tragické následky, keďže pri nej prišlo v uplynulom mesiaci v Moskve a okolí o život 14 ľudí.

Viac o téme: PočasieDážďHorúčavaPredpoveďGréckoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu