Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Svet trápia rekordné horúčavy: Na Cypre zomreli dve ženy, v Izraeli namerali 47 stupňov Celzia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NIKÓZIA - Najmenej dve osoby prišli cez víkend o život vinou rekordnej vlny horúčav na Cypre, kde sa teploty vyšplhali v oba víkendové dni až na 44 stupňov Celzia. Ako v pondelok informovali miestne úrady, o život prišli v dôsledku horúčav dve ženy vo veku 75 a 60 rokov.

V pohotovosti po celom ostrove sú aj požiarnici, keďže sú obavy, že by horúčavy mohli prispieť aj k vzniku lesných požiarov. Podľa Cyperského meteorologického úradu boli víkendové teploty najvyššími zaznamenanými teplotami v júli za posledných 30 rokov.

Výnimkou je len metropola Nikózia, kde namerali cez víkend 44,6, no v roku 2010 tu namerali dokonca až 45,6 stupňa Celzia. Teploty na Cypre by sa mali začať už od stredy podľa meteorológov opäť znižovať.

Vo viacerých oblastiach Izraela namerali 47 stupňov Celzia

Horúčavy, ktoré možno aj na Blízkom východe považovať za extrémne, namerali dnes vo viacerých lokalitách Izraela, tak napríklad v údolí rieky Jordán, pri Mŕtvom mori či južne od neho v púšti Arava. Vyplýva to z informácií internetového vydania denníka Jediot Achronot, podľa ktorých tam ortuť teplomerov vystúpila až na hodnoty 47 stupňov Celzia.

Meteorológovia súčasne upozornili, že aj keď hodnoty namerané v Tel Avive a na pobreží Stredozemného mora neprevyšujú 32-33 stupňov Celzia, vysoká vlhkosť vzduchu tam znamená, že ich občania vnímajú ako vyššie. Izraelská armáda v reakcii na vlnu horúčav prerušila všetky cvičenia, jestvovali totiž obavy z úpalu, ale aj dehydratácie vojakov.

Miestne úrady vyzvali občanov, aby si na vôbec prvý koncert americkej speváčky Britney Spearsovej v židovskom štáte, ktorý sa začne dnes ešte pred západom slnka, nezabudli vziať pokrývky hlavy a dostatok vody. Mali by sa chrániť aj primeraným krémom na opaľovanie. Na koncerte bude značný počet zdravotníkov pripravených pomôcť divákom, ktorých by postihla náhla nevoľnosť. V Safari Parku v Ramat Gane prispôsobili ošetrovatelia menu pre levov extrémnym horúčavám, a to v podobe zaradenia mrazených kurčiat do ponuky, informoval server ynet.

Hasiči v Portugalsku bojujú s ďalším lesným požiarom, ktorý si vyžiadal šesť zranených

Portugalsko hlási v pondelok ďalší rozsiahly lesný požiar. Len pred desiatimi dňami sa pritom v krajine podarilo uhasiť požiar, ktorý pripravil o život 64 ľudí. Hasiči tentoraz bojujú s plameňmi neďaleko mesta Tomar, vzdialeného približne sto kilometrov na sever od metropoly Lisabon. Na mieste zasahuje približne 200 požiarnikov a osem lietadiel s vodnými vakmi. Ako informuje portugalský Úrad na ochranu obyvateľstva, v pondelok pri hasení utrpeli zranenia šiesti požiarnici.

Prácu hasičom komplikuje pretrvávajúca vysoká teplota ovzdušia, ktorá sa v Portugalsku aj v pondelok pohybuje okolo 40-tich stupňov Celzia. Aktuálny požiar sa nachádza len 40 kilometrov od oblasti Pedrógao Grande, kde medzi 17. a 21. júnom zahynulo pri veľkých lesných požiaroch 64 ľudí.

V Grécku vlna horúčav poľavila, mimoriadne vysoké je však riziko lesných požiarov

Gréci sa dnes dočkali úľavy od vlny horúčav, ktorá trápila krajinu posledné štyri dni, keď ortuť teplomera vystúpila nad 40 stupňov Celzia. Teploty dnes dosahovali sezónny priemer okolo 35 stupňov Celzia, keďže určitú úľavu priniesol chladnejší vietor zo severozápadu.

Svet trápia rekordné horúčavy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Yorgos Karahalis)

Vietor však tiež znamená, že riziko lesných požiarov je mimoriadne vysoké, varovali predstavitelia civilnej ochrany. Po celom Grécku vypuklo za 24 hodín približne 50 požiarov. Väčšinu hasiči rýchlo dostali pod kontrolu, ale ten najhorší požiar, v južnom cípe gréckeho polostrova Peloponéz, zničil niekoľko samostatne stojacich domov.

Viac o téme: HorúčavaGréckoCyprusIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu