Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump dosiahol svoje: Začal platiť zákaz vstupu do USA pre občanov moslimských krajín

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - V USA začali vo štvrtok o 20.00 h miestneho času (02.00 h SELČ) platiť časti upraveného dekrétu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zamedzuje vstupu utečencov a občanov zo šiestich prevažne moslimských krajín na územie Spojených štátov.

Pôvodný dekrét vydaný v januári zakazoval cestovať do USA po dobu 90 dní občanom Iránu, Iraku, Sýrie, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Navyše na 120 dní pozastavil prijímanie utečencov a na neurčito prijímanie sýrskych utečencov. Z upraveného dekrétu, ktorý Trump podpísal v marci po tom, ako prvý zablokoval súd v štáte Washington, vypadol Irán a netýkal sa majiteľov už platných víz.

Najvyšší súd USA v pondelok oznámil, že povolí uplatňovanie určitých ustanovení upraveného dekrétu. V inštrukciách, ktoré vydalo americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu, sa uvádza, že noví žiadatelia zo šiestich krajín musia preukázať, že v USA už žije ich blízky príbuzný: rodič, manžel, dieťa, dospelý syn alebo dcéra, zať, nevesta alebo súrodenec. Rovnakú požiadavku - až na niektoré výnimky - majú americké úrady aj voči utečencom, ktorí čakajú na prijatie v USA.

Toto rozhodnutie Najvyššieho súdu je však len predbežné. Platí dovtedy, kým súd na svojom októbrovom zasadnutí neprijme zásadný verdikt vo veci imigračného dekrétu. Občianskym aktivistom sa však nepáči, že americká vláda si "úzke rodinné vzťahy" vykladá príliš reštriktívne a nepočíta k nim vzťahy medzi starými rodičmi a vnúčatami alebo medzi tetami a strýkami a ich neterami a synovcami. Taktiež sa obávajú opakovaného chaosu pri aplikovaní dekrétu, preto sú na medzinárodnom letisku v New Yorku pripravení pomôcť okrem aktivistov aj právnici.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť prisľúbilo hladký priebeh uplatňovania dekrétu. Ubezpečilo, že každý, kto pred nadobudnutím účinnosti cestovného zákazu dostal platné vízum, bude môcť vstúpiť na územie USA. 

Viac o téme: Donald TrumpCestovný zákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu