Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KĽDR požaduje trest smrti pre juhokórejskú exprezidentku: Tajný komplot na vraždu Kima?!

Podľa KĽDR exprezidentka plánovala atentát na vodcu Kim Čong-una
Podľa KĽDR exprezidentka plánovala atentát na vodcu Kim Čong-una (Zdroj: rodong.rep.kp)

PCGJONGJANG - Severná Kórea dnes vyhlásila, že požaduje trest smrti pre juhokórejskú exprezidentku Pak Kun-hje a bývalého šéfa juhokórejskej tajnej služby I Pjong-ha. Informovala o tom agentúra AP.

Dôvodom tohto rozhodnutia je údajný plán bývalej prezidentky na odstránenie vodcu KĽDR. Tajná operácia, zahŕňajúca atentát na Kima, bola podľa agentúry KCNA pripravená koncom roku 2015 juhokórejskou Štátnou spravodajskou službou (NIS). Plán zrušili po tom, ako vlani vypukol korupčný škandál týkajúci sa Pak Kun-hje.

Pchjongjang požaduje, aby mu Soul vydal obe osoby na základe "medzinárodných konvencií", pretože Pak Kun-hje aj I Pjong-ho sa dopustili "štátom sponzorovaného terorizmu". NIS tvrdí, že tieto obvinenia sú nepodložené.

Vzťahy medzi oboma Kóreami sa zhoršili počas funkčného obdobia konzervatívnej vlády Pak Kun-hje, ktorá presadzovala tvrdý postoj ku KĽDR. Pchjongjang počas jej mandátu vykonal dve jadrové skúšky a viacero raketových testov. KĽDR často nazýva Pak Kun-hje nelichotivými výrazmi a vyhráža sa jej smrťou.

O tom, že dnešné vyhlásenie by Južná Kórea nemala brať na ľahkú váhu, svedčí prípad zo začiatku februára, keď na medzinárodnom letisku v malajzijskom Kuala Lumpure zavraždili Kim Čong-nama, brata severokórejského vodcu. Podozrenie okamžite padlo na KĽDR, pričom dosiaľ nebolo vyvrátené.

Viac o téme: Kim Čong-unPak Kun-hjeI Pjong-ha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu