Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mimoriadna situácia okolo KĽDR: USA zvažujú veľmi prísne veci, tvrdí Trump

Severná Kórea. Zobraziť galériu (2)
Severná Kórea. (Zdroj: SITA/AP Photo/Shizuo Kambayashi)

NEW YORK - Spojené štáty sú ochotné využiť na obranu proti Severnej Kórey všetky svoje schopnosti, a to vrátane obchodných či vojenských prostriedkov. Na stredajšom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa konalo po najnovšej raketovej skúške KĽDR, to podľa agentúry DPA povedala veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová.

Spresnila však, že k použitiu vojenskej sily by sa USA uchýlili neradi. Zároveň prisľúbila, že Washington už v nadchádzajúcich dňoch predloží BR OSN "primeraný" návrh nových sankcií voči KĽDR. "Nezameriame sa výlučne na Severnú Kóreu, ale aj na akúkoľvek krajinu, ktorá sa rozhodne obchodovať s týmto nezákonným režimom," priblížila Haleyová. Dodala, že až 90 percent z obchodu KĽDR tvorí obchod s čínskymi firmami. Ďalej uviedla, že doterajšie sankcie Spojených štátov voči Pchjongjangu zjavne nestačili na to, aby zastavili jasnú vojenskú eskaláciu zo strany KĽDR. 

Mimoriadna situácia okolo KĽDR:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

"Času je málo, akcia je potrebná. Svet je v strehu. Ak budeme konať spoločne, ešte stále môžeme predísť katastrofe a zbaviť svet závažnej hrozby," povedala. Skúška podľa všetkého medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorú v utorok vykonala KĽDR, podľa Haleyovej spôsobila, že možnosť diplomatického riešenia situácie je čoraz menšia.

Za sprísnenie sankcií voči KĽDR sa na mimoriadnom zasadnutí BR OSN vyslovil aj francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Vladimir Safronkov test rakety taktiež odsúdil, no zároveň sa jasne vyslovil proti možnosti použitia vojenskej sily - tá by podľa neho vôbec nemala prichádzať do úvahy. 

Za neprijateľné označil aktivity KĽDR aj čínsky veľvyslanec pri OSN Liou ťie-i. Zároveň však zopakoval výzvu, ktorú Peking spoločne s Moskvou adresoval Spojeným štátom, a síce - požiadal ich, aby prehodnotili rozmiestňovanie svojho protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei. Spojené štáty a Južná Kórea by sa podľa neho mali zdržať aj spoločných vojenských cvičení v blízkosti hraníc s KĽDR. Čína aj Rusko sú stálymi členmi BR OSN a majú teda právo vetovať akúkoľvek rezolúciu, pripomenula spravodajská stanica BBC. 

Možný vojenský zásah

Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí BR OSN Haileyová predtým vyhlásila, že Spojené štáty sú pripravené využiť na odstrašenie Severnej Kórey všetky svoje kapacity. "Jedna z našich schopností sa opiera o naše úctyhodné vojenskej sily. Použijeme ich, ak budeme musieť. Dali by sme ale prednosť tomu, keby sme nemuseli ísť týmto smerom," upozornila. Ruský zástupca v OSN Vladimir Safronkov sa ale vyslovil proti možnosti vojenských opatrení. Neprijateľná je vraj aj snaha ekonomicky KĽDR udusiť. "Čína bola vždy tvrdo proti chaosu a konfliktu na Kórejskom polostrove. Z tohto uhla pohľadu nesmie byť vojenská odpoveď alternatívou," reagoval tiež čínsky veľvyslanec v OSN Liou Ťie-i.
 
Rokovanie rady sa koná po ďalšom severokórejskom teste rakety, ktorá bola podľa všetkého prvýkrát medzikontinentálna. Podľa Haileyovej Washington navrhne v najbližších dňoch nové sankcie proti KĽDR. V zámere pritvrdiť postoj podporili USA Francúzsko a Británia. Naopak námestník ruského veľvyslanca vyzval na upokojenie situácie a k obnove dialógu s cieľom vyriešiť rozpory na Kórejskom polostrove. Dodal, že vážnou ranou pre stabilitu regiónu je rozmiestnenie amerického protiraketového štítu THAAD v Južnej Kórei. Systém THAAD zmienil aj čínsky veľvyslanec v OSN, ktorý navrhol k zníženiu napätia prerušiť jeho rozmiestňovanie v rámci ústupu od zbrojenia na oboch stranách Kórejského polostrova.
 
Americká veľvyslankyňa naznačila pritvrdenie postoja USA aj v tom, že varovala, že krajiny, ktoré umožňujú obchod so Severnou Kóreou napriek sankciám OSN nebudú smieť pokračovať v komerčnom styku s USA. Prvou takto postihnutou krajinou by však mohla byť podľa agentúry AP Čína, ktorú USA dlhodobo kritizujú za to, že obchodné styky s KĽDR niektorým svojim firmám nezakazuje. Haileyová povedala, že "ak bude medzinárodné spoločenstvo spolupracovať, bude môcť zabrániť katastrofe".
 
Haileyová takisto uviedla, že skúška rakety, ktorá uletela necelých tisíc kilometrov, je jasným a tvrdým prejavom vojenskej eskalácie. "Dnešok je čiernym dňom," podotkla americká diplomatka. Ruský diplomat povedal, že incident vyžaduje hlbšie prešetrenie a objasnenie. Podľa technických údajov zhromaždených ruskými odborníkmi KĽDR podľa všetkého vyskúšala balistickú raketu len stredného doletu.
 
Francúzsky veľvyslanec pri OSN François Delattre na zasadnutí povedal, že v reakcii na severokórejskú skúšku je nevyhnutná "rozhodná kolektívna odpoveď". Dodal, že Paríž podporuje "nové mohutné a operatívne protiopatrenia".
 
Britský veľvyslanec v OSN Matthew Rycroft uviedol, že Londýn podporuje nové zaväzujúce opatrenia, aby KĽDR ešte drahšie zaplatila za svoje zbrojné skúšky. Haileyová si 4. júla, v deň skúšky, na twitteri posťažovala, že si kvôli tomu neužila americký Deň nezávislosti a musela absolvovať sériu rokovaní. Dostala sa jej sprcha odpovedí, že sú ľudia, ktorí na americký štátny sviatok "drú oveľa viac", upozornila americké médiá.

Trump komentoval z Varšavy

Americký prezident Donald Trump dnes vo Varšave kritizoval Rusko za správanie, ktoré podľa neho vedie k destabilizácii. Na tlačovej konferencii po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom okrem iného tiež označil raketové testy Severnej Kórey za "hanebné" rokovania a povedal, že USA kvôli tomu zvažujú "veľmi prísne veci".
 
Rozhovorom s Dudom zahájil Trump program dnešnej návštevy Varšavy. Teraz sa v poľskej metropole zúčastňuje summitu 12 krajín strednej a východnej Európy, než odletí do Hamburgu na summit skupiny veľkých ekonomík G20. Trump pred novinármi vyzdvihol príspevok Poľska v boji proti terorizmu nasadením svojich vojakov v Iraku a Afganistane, vrátane toho, že Poľsko ako jeden z mála členov NATO plní svoje finančné záväzky voči aliancii. Poukázal tiež na to, že Poľsko a USA spolupracujú s cieľom vyrovnať sa s "destabilizujúcim správaním Ruska".
 
V súvislosti s najnovším severokórejským raketovým testom, pri ktorom Pchjongjang zrejme vyskúšal medzikontinentálne balistickú raketu, šéf Bieleho domu znovu vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo "veľmi, veľmi zlému správaniu" KĽDR. Zároveň povedal, že zvažuje "veľmi prísne veci" v reakcii na "hanebné" rokovania Severokórejčanov. Hneď však poznamenal, že to neznamená, že tieto bližšie nespresnené kroky budú uplatnené.
Viac o téme: OSNSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu