Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nové informácie o útočníkovi, ktorý sa chcel odpáliť v Bruseli: Mal blízko k Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Predmety umožňujúce výrobu bomby našli policajní špecialisti pri domovej prehliadke samovražedného atentátnika, ktorý sa v utorok večer pokúsil odpáliť na železničnej stanici v Bruseli. Je možné, že si bombu aj sám vyrobil. Útočník býval v neslávne známej bruselskej štvrti Molenbeek.

V byte útočníka Usámu Z. v Molenbeeku pyrotechnici našli nástroje na výrobu výbušnín, informovala belgická televízia a rozhlas RTBF. Denník Le Soir citujúc nemenovaný zdroj z prostredie justície uviedol, že "existuje vážne podozrenie, že Usáma Z. vyrobil bombu doma." Prokuratúra ale výsledky domovej prehliadky odmietla komentovať.

Podľa starostky štvrte Molenbeek Françoise Schepmansovej nebol útočník známy teroristickými sklonmi, ale obchodoval s drogami. Starostka dnes oznámila posilnenie policajných hliadok v rámci štvrte.  Viacero útočníkov a spolupáchateľov teroristických útokov v novembri 2015 v Paríži a v marci 2016 v Bruseli bolo práve z Molenbeeku. Belgické médiá v marci odkazujúc sa na policajné štatistiky informovali, že v štvrti funguje viac ako 50 skupín podozrivých z väzieb na teroristické organizácie a stovka zločineckých skupín.

Belgický premiér Charles Michel ohlásil prísnejšie bezpečnostné opatrenia na verejných priestranstvách a podujatiach, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Na druhej strane vyhlásil, že belgické úrady nevedia o ďalších bezprostredne hroziacich útokoch. Útočník sa pokúsil odpáliť bombu v utorok večer na hlavnej bruselskej železničnej stanici, ale nepodarilo sa mu to a spôsobil len malý výbuch. Následne ho postrelil hliadkujúci vojak a útočník zraneniam podľahol.

V prípade použitia zbrane bezpečnostnými zložkami prokuratúra automaticky preveruje, či bolo oprávnené. Na základe predbežného vyšetrovania prokuratúra tvrdí, že vojak použil zbraň v súlade s platnými pravidlami, uviedol Le Soir. Vlani v marci pri koordinovaných samovražedných bombových útokoch islamských radikálov na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek zahynulo dovedna 32 civilistov. V Belgicku naďalej platí druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia na štvordielnej škále.

Útočník z bruselskej stanice mal blízko k Daeš

Samovražedný atentátnik, ktorý sa v utorok večer pokúsil odpáliť na železničnej stanici v Bruseli, sympatizoval s radikálnou organizáciou Daeš. S odkazom na belgickú federálnu prokuratúru o tom dnes informovala agentúra DPA. Vyšetrovatelia našli dôkazy poukazujúce na blízkosť útočníka k Daeš počas prehliadky jeho bytu v neslávne známej bruselskej štvrti Molenbeek.

Evakuácia pre podozrivý balík pri železničnej stanici v belgickom meste: Planý poplach

Podozrivý balík pred železničnou stanicou v belgickom meste Namur prinútil dnes políciu uzavrieť túto oblasť. Detské napodobneniny zbraní dnes vyvolali planý poplach v belgických Antverpách. Pyrotechnici medzitým neutralizovali aj podozrivý kus batožiny, pre ktorý bola evakuovaná železničná stanica vo valónskej metropole Namur. K bezpečnostným obavám prispieva fakt, že v utorok večer sa v Bruseli pokúsil odpáliť samovražedný atentátnik.

Obyvatelia Antverp dnes zavolali políciu, keď na ulici zbadali ľudí so zbraňami. Bezpečnostné zložky následne uzavreli okolie železničnej stanice, odkiaľ dostali uvedené hlásenie. Nakoniec ale zistili, že ľudia sa zľakli troch mládežníkov, ktorí mali pri sebe len napodobneniny zbraní, informoval belgický denník La Derniere Heure.

Miestna polícia trojicu napriek tomu vypočula a vyzvala občanov, aby sa verejnosti neobjavovali so zbraňami napríklad na paintball, ktoré môžu ľudí vyľakať. Po nájdení podozrivej batožiny, ktorá by mohla obsahovať výbušninu, dnes dopoludnia evakuovali stanicu v Namure a na mieste zasahovali pyrotechnici. Tamojšia polícia už oznámila, že "nebezpečenstvo bolo odvrátené a batožina neutralizovaná," napísal denník Le Soir. Počas evakuácie stanice uviazlo vo vlakoch, ktoré tam práve zastavili, približne 100 ľudí. Vlaková doprava v Namure už opäť funguje, ale vlaky nabrali meškanie.

Viac o téme: EvakuáciaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu