Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Atentátnik, ktorý útočil autom na Champs-Élysées, prisahal vernosť vodcovi Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Matthieu Alexandre)

PARÍŽ - Muž, ktorého zastrelili po tom, čo v aute plnom zbraní narazil na parížskej triede Champs-Élysées do policajnej dodávky, prisahal vernosť vodcovi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakrovi al-Baghdádímu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie francúzskej prokuratúry.

Parížsky prokurátor Francois Molins uviedol, že muž - medzičasom identifikovaný ako 31-ročný Adam Djaziri -ukrýval doma, ako aj vo vozidle, ktoré pri pondelňajšom útoku použil, množstvo zbraní a munície a zdokonaľoval sa v streľbe.

V liste, ktorý Djaziri pred incidentom na Champs-Élysées zanechal svojim príbuzným, žiadal, aby jeho čin nebol chápaný ako samovražedný útok, ale "mučenícka operácia".  

Podľa Molinsa dôkazy získané v priebehu vyšetrovania potvrdzujú, že Djaziri mal v úmysle rozšíriť rady bojovníkov IS v Sýrii alebo Iraku. 

Djaziri spôsobil výbuch a požiar, keď v pondelok na Champs-Élysées narazil autom plným zbraní a výbušnín do policajného vozidla. Napriek tomu, že sa ho policajtom podarilo z auta vytiahnuť, zraneniam utrpeným pri výbuchu podľahol. Nikto ďalší sa pri incidente nezranil.

Viac o téme: DaešChamps-Élysées
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu