Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Le Penová skončila bez imunity: Europarlament vyhovel žiadosti francúzskych súdov

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Európsky parlament (EP) zrušil dnes poslaneckú imunitu francúzskej europoslankyne a šéfky Národného frontu (FN) Marine Le Penovej. Stalo sa tak na žiadosť francúzskej justície v prípade týkajúcom sa ohovárania. Poslanci skonštatovali, že neexistuje žiaden dôvod domnievať sa, že súdne konanie vo Francúzsku je motivované úmyslom podkopať parlamentnú alebo politickú činnosť Le Penovej, a preto hlasovali zdvihnutím ruky za zrušenie imunity.

Le Penová, sa ktorá tento rok neúspešne uchádzala o post francúzskeho prezidenta, je obvinená z ohovárania starostu mesta Nice Christiana Estrosiho, ktorého nepriamo obvinila z napomáhania džihádistom. V máji 2015 na jeho adresu uviedla, že je financovaný Úniou islamistických organizácií vo Francúzsku (UOIF), premenovanou na "Moslimovia z Francúzska", ktorá zoskupuje okolo 250 konzervatívnych moslimských združení.

Dnešný postup zbavenia imunity nemá nič spoločné s ďalšou žiadosťou francúzskych súdov, ktoré žiadajú o pozbavenie poslaneckej imunity Le Penovej pre údajné fiktívne zamestnávanie poslaneckých asistentov. Tí poberali plat od Európskeho parlamentu, ale vykonávali činnosť len v prospech Národného frontu. Táto žiadosť je momentálne predmetom právnej analýzy europarlamentu.

V stredu Európsky parlament zrušil poslaneckú imunitu aj jej otcovi. Jean-Marie Le Pen, čestný predseda FN, je obvinený francúzskou justíciou z verejného ohovárania s rasistickým charakterom, pretože v auguste 2009 vyhlásil, že 90 percent rôznych druhov trestnej činnosti sa dopúšťajú buď imigranti, alebo osoby pochádzajúce z prisťahovalectva.

Viac o téme: ImunitaEuroparlamentMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu