Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šok na krvných testoch: Nemocnica zamenila bábätká, prišli na to po 22 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

GRAZ - Celkom 90.000 eur musí podľa rakúskeho súdu zaplatiť univerzitná klinika v Grazi ako odškodné za to, že v roku 1990 zrejme krátko po pôrode zamenila dve novorodeniatka. Odškodné ale dostane len jedna postihnutá rodina, pretože druhé dieťa, ktoré sa stalo obeťou nedbanlivosti nemocničného personálu, sa zatiaľ nepodarilo nájsť, informovala dnes agentúra APA.

Pôrodnica musí kvôli hrubej nedbanlivosti zaplatiť otcovi, matke a dvadsaťšesťročnej žene, ktorú po narodení z pôrodnice poslali domov s nepravými rodičmi, každému 30.000 eur. Navyše musí zdravotnícke zariadenie uhradiť náklady spojené s adopciou dievčaťa zo strany manželského páru, ktorý väčšinu života považovala za svojich biologických rodičov.

Doris Grünwaldova sa narodila v Grazi v roku 1990, vo svojich 22 rokoch sa ale náhodou z krvného testu dozvedela, že nie je biologickou dcérou svojej matky. K výmene dvoch detí podľa súdu došlo zrejme krátko po pôrode, ktorý bol vykonaný cisárskym rezom, a matka tak nedostala svoje dieťa hneď po narodení.

O tom, že ich dieťa zrejme v pôrodnici vymenili za iné, vie rodina Grünwaldových od roku 2012, svoj príbeh ale zverejnila až vlani, a to v snahe nájsť druhé zamenené dieťa a biologickú matku Doris Grünwaldovú. Klinika následne vyzvala všetkých približne 200 žien, ktoré v jej pôrodnici rodili od 15. do 20. októbra 1990 a narodila sa im dievčatá, aby sa prihlásili. Na výzvu ale reagovalo len 30 žien a druhé dieťa zo zámeny medzi ich potomkami nebolo.

Univerzitnú klinika vyjadrila nad rozsudkom sklamanie. Podľa nej sa nepodarilo úplne preukázať, že zámena sa udiala práve v ich zariadení. K zámene detí v pôrodnici došlo napríklad aj v roku 1994 vo francúzskom meste Cannes. Obom postihnutým rodinám v roku 2015 súd prisúdil odškodné v celkovej výške 1,88 milióna eur. Podobný prípad sa riešil aj v Českej republike. Spor z roku 2006 skončil o päť rokov neskôr súdnym verdiktom, ktorý nemocnicu v Třebíči zaviazal vyplatiť rodinám dvoch zamenených dievčat odškodné 3,2 milióna korún.

Viac o téme: NovorodeniatkaZámena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu