Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hnutie Hamas má nového vodcu: V úrade krátko, už vyjednáva v Egypte

Nový vodca hnutia Hamas Jahjá Sinwár
Nový vodca hnutia Hamas Jahjá Sinwár (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

KÁHIRA - Novozvolený vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár odcestoval dnes do Káhiry na rozhovory s egyptskými bezpečnostnými predstaviteľmi. Agentúre AP to povedal predstaviteľ Hamasu, ktorý si neželal byť menovaný, pretože Hamas svoju návštevu zatiaľ oficiálne neoznámil.

Delegácia Hamasu prekročila hraničný priechod Rafah medzi pásmom Gazy a Egyptom, ktorý pre ňu otvorili vo štvrtok. Hranice s pásmom Gazy, v ktorom žijú dva milióny Palestínčanov, sú po väčšinu roka uzavreté v dôsledku izraelskej a egyptskej blokády. Vzťahy Hamasu a Egypta boli v uplynulých rokoch napäté, súčasná návšteva Hamasu v Egypte je prvou od januára.

Informátor povedal, že rokovania Hamasu budú zamerané na vzťahy s Egyptom, zložité životné podmienky v pásme Gazy a palestínske politické záležitosti. Vplyvný veliteľ Jahjá Sinwár, ktorého Izrael prepustil na slobodu v roku 2011 v rámci výmeny väzňov, je pokladaný za jedného z najradikálnejších príslušníkov v islamskom militantnom hnutí.

Sinwár má okolo 55 rokov, je zakladateľom vojenského krídla Hamasu. Toto krídlo prisahalo, že zničí Izraelský štát, a pri samovražedných bombových, streleckých a iných útokoch zabilo už stovky Izraelčanov. Židovský štát v roku 1988 odsúdil Sinwára na štyri doživotné tresty za sériu zločinov vrátane zorganizovania únosu a zabitia dvoch izraelských vojakov.

Viac o téme: PalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu