Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Trump nezabráni bývalému riaditeľovi FBI vypovedať pred senátnym výborom

James Comey
James Comey (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump nevyužije svoje výkonné právomoci, ktorými by mohol zabrániť bývalému riaditeľovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesovi Comeymu vypovedať pred členmi senátneho výboru pre kontrolu tajných služieb. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu Bieleho domu Sarah Sandersovú.

Comey má pred senátnym výborom vypovedať vo štvrtok o 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) v súvislosti s podozreniami zo zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb. Po verejnom zasadnutí výboru bude nasledovať rokovanie za zatvorenými dverami.

Trump nečakane odvolal Comeyho z funkcie šéfa FBI 9. mája a odvtedy čelí podozreniam - objavili sa totiž správy, že prezident vyvíjal nátlak na riaditeľa FBI, aby ukončil vyšetrovanie jeho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna.

Comey dohliadal na federálne vyšetrovanie údajných ruských hackerských útokov voči americkej Demokratickej strane a údajných ďalších tajných akcií súvisiacich s prezidentskými voľbami, vrátane prípadných kontaktov ruských predstaviteľov s Trumpovým volebným štábom.

Viac o téme: Donald TrumpFBIJames Comey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu