Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Preč s Trianonom! V Budapešti demonštrovali stovky extrémistov

Stovky prívržencov radikálneho hnutia skandovali v nedeľu v uliciach Budapešti.
Stovky prívržencov radikálneho hnutia skandovali v nedeľu v uliciach Budapešti. (Zdroj: TASR/AP)

BUDAPEŠŤ - Stovky prívržencov radikálneho Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) pri príležitosti 97. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy skandovali dnes v uliciach Budapešti "Preč s Trianonom!" Pochod zorganizovaný hnutím už po 16. raz smeroval tradične k sídlam veľvyslanectiev Srbska, Rumunska a Slovenska.

Zhromaždenie zabezpečili desiatky policajtov. V pohotovosti boli policajné zásahové jednotky, sídla zastupiteľských úradov obkolesila polícia kovovými zábranami. Skupina členov HVIM niesla tabule s nápismi historických názvov uhorských žúp. V dave bolo aj niekoľko ľudí oblečených v čiernych uniformách, ktoré pripomínali rovnošaty zakázanej Maďarskej gardy.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska. Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako krivda spáchaná na maďarskom národe.

Viac o téme: ExtrémistiRadikáliBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu