Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Afganistan obvinil z hrôzy v Kábule klan Hakkáníovcov aj Pakistan: Podporujú teroristov

Zamestnanci mesta upratujú trosky na ulici pred nemeckou ambasádou po samovražednom útoku vo vládnej štvrti v afgánskom Kábule 31. mája 2017.
Zamestnanci mesta upratujú trosky na ulici pred nemeckou ambasádou po samovražednom útoku vo vládnej štvrti v afgánskom Kábule 31. mája 2017. (Zdroj: TASR/AP)

KÁBUL - Afganská tajná služba zo stredajšieho bombového útoku v Kábule obvinila teroristickú sieť rodového klanu Hakkáníovcov a susedný Pakistan, informovala dnes agentúra DPA.

Vedenie afganskej bezpečnostnej služby vo vyhlásení, vydanom v noci nadnes, uviedlo, že plán útoku bol vypracovaný sieťou Hakkáníovcov a pakistanská spravodajská služba - vojenská rozviedka ISI - sa na ňom priamo podieľala a koordinovala ho.

Hakkáníovci sú obzvlášť brutálna povstalecká skupina a veľmi tesne spolupracuje s fundamentalistickým hnutím Taliban. Afganistan už dávnejšie podozrieva Pakistan z podpory Hakkáníovcov i ochrany vedenia a radových členov Talibanu. Útok, ktorý sa v stredu odohral v diplomatickej štvrti Kábulu, si vyžiadal 90 obetí a vyše 460 zranených. 

Hovorca afganského ministerstva zdravotníctva podľa agentúry DPA informoval o dnešnom obnovení procesu identifikácie obetí. Upozornil, že "niektoré telá sa pravdepodobne nikdy nenájdu, pretože boli (pri explózii) roztrhané na kúsky." Pripustil tiež, že počet obetí môže stúpnuť. Výbuch poškodil viacero veľvyslanectiev vrátane nemeckého, kde prišiel o život afganský ochrankár a zranilo sa niekoľko ďalších zamestnancov ambasády.

Z vozidla s výbušninami, ktorým bolo zrejme auto s cisternou na vodu či fekálie, sa podľa hovorcu afganského ministerstva vnútra Nadžíba Dániša nezachovalo takmer nič. Útok odsúdil aj najvyšší náboženský orgán v Afganistane, rada učencov zvaná ulamá, ktorá uviedla, že "páchanie takýchto útokov počas posvätného mesiaca ramadán je úplne proti ľudskosti".

Viac o téme: VýbuchBombaKábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu