Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Razantný krok v Česku: Zakázali fajčiť v reštauráciách, pri porušení hrozí pokuta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - V Českej republike dnes vstúpila do platnosti novela tzv. protifajčiarskeho zákona. Dodržiavanie novozavedeného zákazu fajčenia v reštauráciách budú kontrolovať najmä hygienici, ale viac práce budú mať aj mestskí policajti.

Za porušenie zákazu hrozí pokuta 5000 českých korún (cca 189 eur). Pokuty sa však podľa ministerstva zdravotníctva začnú udeľovať až po prechodnom 90-dňovom období, teda až od konca augusta, informovala televízia ČT24. Zákaz sa netýka len reštaurácií, barov a krčiem, ale aj nekrytých zastávok MHD, divadiel a kín. Súčasne sa potvrdzuje už platný zákaz vo všetkých verejne prístupných priestoroch, ako sú chodby, toalety, detské ihriská, zoologické záhrady, športové haly a podobne. 

Zákon sa netýka vodných fajok ani elektronických cigariet. Zákaz fajčenia v reštauráciách je súčasťou celého komplexu opatrení, ktoré by malo vo finálnej fáze viesť k nižšiemu počtu fajčiarov v Čechách.

V ČR platí od roku 2016 pravidlo EÚ, podľa ktorého musia byť na cigaretových škatuľkách obrázky, varujúce pred škodlivosťou fajčenia. Čo sa týka fajčenia, v svetových štatistikách sú Česi približne na desiatom mieste. Na prvom mieste sú obyvatelia Čiernej Hory s viac ako štyrmi tisíckami cigariet na hlavu ročne. V Európskej únii vedie Slovinsko s priemerom 2600 cigariet a najmenej fajčia Švédi (800 cigariet na osobu ročne).       

Viac o téme: Fajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu