Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po Trumpovom krku idú novinári aj Chaffetz: Mal žiadať zastavenie vyšetrovania svojho poradcu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Biely dom v utorok poprel informácie denníka The New York Times, podľa ktorých prezident Donald Trump požiadal vo februári vtedajšieho riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, aby zastavil vyšetrovanie odvolaného poradcu pre národnú bezpečnosti Michaela Flynna.

Hoci prezident opakovane vyjadril svoj názor, že generál Flynn je slušný muž, ktorý slúžil a chránil našu krajinu, prezident nikdy nepožiadal pána Comyeho ani nikoho iného, aby ukončil akékoľvek vyšetrovanie vrátane vyšetrovania týkajúceho sa generála Flynna," uviedol Biely domu vo vyhlásení.

Podľa denníka The New York Times Trump požiadal Comeyho o zastavenie vyšetrovania 14. februára na schôdzke v Oválnej pracovni Bieleho domu. Comey to údajne napísal do poznámky po schôdzke s prezidentom. Trump mu vraj hovoril, že Flynn nespravil nič zlé. Comey sa k zastaveniu vyšetrovania nevyjadril, len povedal: "Súhlasím, je to dobrý človek."

Flynna odvolali z funkcie deň pred touto schôdzkou po tom, ako zavádzal o svojej komunikácii s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom, poznamenala agentúra AP. Flynnovo napojenie na Rusko prešetrujú FBI a vyšetrovacie komisie Snemovne reprezentantov a Senátu.

Comeyho, ktorého vymenoval do úradu v roku 2013 na desaťročné funkčné obdobie vtedajší prezident Barack Obama, odvolal Trump nečakane 9. mája. Comeyho odvolanie prišlo práve v čase, keď FBI vyšetruje, či sa Trumpov štáb z predvolebnej prezidentskej kampane podieľal na zasahovaní Ruska do amerických volieb.

S odvolaním sa na dva zdroje informované priamo Comeym denník The New York Times napísal, že spúšťačom pre odvolanie Comeyho z funkcie riaditeľa FBI bol jeho nesúhlas prisľúbiť vernosť prezidentovi Trumpovi, ktorý ho o to požiadal krátko po svojej inaugurácii. Comey namiesto prísľubu lojality uviedol, že bude k prezidentovi vždy čestný.

Po krku mu ide aj Chaffetz 

Predseda výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad a vládne reformy, republikán Jason Chaffetz požiadal v utorok Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o poskytnutie všetkých dokumentov týkajúcich sa komunikácie medzi bývalým riaditeľom FBI Jamesom Comeym a prezidentom Donaldom Trumpom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Chaffetz v liste adresovanom FBI vysvetľuje, že chce zistiť, či sa Trump pokúsil brániť FBI vo vyšetrovaní odvolaného poradcu pre národnú bezpečnosti Michaela Flynna. Chaffetz žiada FBI, aby mu všetky dokumenty poskytol v priebehu jedného týždňa.

Jeho výzva prišla niekoľko hodín po tom, čo denník The New York Times napísal, že Donald Trump na schôdzke v Oválnej pracovni Bieleho domu 14. februára požiadal vtedajšieho riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, aby zastavil vyšetrovanie Michaela Flynna.

 

Viac o téme: Donald TrumpFBIJames ComeyMichael FlynnJason Chaffetz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu