Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA tvrdo obvinili sýrsky režim: Na svedomí majú mať masové popravy aj spaľovanie tiel v krematóriu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa obvinila dnes sýrsku vládu z masového zabíjania tisícov väzňov a zo spaľovania ich tiel vo veľkom krematóriu pri sýrskom hlavnom meste Damask.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vo vojenskej väznici v meste Sajdnájá, približne 45 minút jazdy od Damasku, obesia denne okolo 50 zadržiavaných ľudí. Ministerstvo dodalo, že krematórium sa využíva preto, aby sa utajili dôkazy o rozsahu zabíjania. Rezort americkej diplomacie zverejnil aj novo odtajnené fotografie, zachytávajúce budovu vo väzenskom komplexe, ktorá je prispôsobená tak, aby slúžila ako doplnok krematória.

Pri dnešnom prezentovaní fotografií novinárom vo Washingtone štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí pre Blízky východ Stu Jones vyhlásil, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada "klesla k novému dnu zvrhlosti", a to za podpory Ruska a Iránu.

Podľa jeho slov sa režim niektorých tiel zbavuje uložením do masových hrobov, ale ostatné spaľuje v krematóriu. V celách vybudovaných maximálne pre päť ľudí na jednu miestnosť zadržiava sýrska vláda až 70 väzňov, dodal Jones.

Informácie o väznici boli zhromaždené z rôznych druhov zdrojov, vrátane mimovládnych organizácií, spravodajských médií a amerických tajných agentov. Rusko "pomáha alebo sa pasívne prizerá", ako sýrsky režim pácha v krajine krutosti, vyhlásil Jones.

Viac o téme: Donald TrumpSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu