Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko poprelo, že Trump odovzdal tajné informácie ruským predstaviteľom: Ide o falošné správy

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí poprelo dnes informácie, že americký prezident Donald Trump poskytol vysokopostaveným ruským predstaviteľom utajované informácie. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorkyňa ministerstva Maria Zacharovová na Facebooku uviedla, že ide o "ďalšie falošné" správy. Trump údajne minulý týždeň v stredu na schôdzke s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kysľakom hovoril o teroristickej hrozbe Daeš vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel.

Anonymný zdroj informoval denník Washington Post, že údaje, ktoré Trump ďalej posunul svojim ruským hosťom v Oválnej pracovni, poskytol nemenovaný partner USA na základe dohody o výmene tajných informácií. Malo ísť pritom o také citlivé dáta, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády. Podľa Washington Postu americký prezident prezradením tajných informácií o Daeš ruským činiteľom ohrozil ich zdroj.

Trump tvrdí opak

Americký prezident Donald Trump dnes priznal, že vysokopostaveným ruským predstaviteľom prezradil "skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky". Informovala o tom agentúra AP. "Ako prezident som sa (na otvorenom plánovanom stretnutí v Bielom dome) chcel s Ruskom podeliť o skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky, na čo mám absolútne právo. (Viedli ma k tomu) humanitárne dôvody a zároveň chcem, aby Rusko maximálne vystupňovalo svoj boj proti Islamskému štátu a terorizmu," napísal dnes na Twitteri Trump.

Trump údajne minulý týždeň v stredu na schôdzke s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom hovoril o teroristickej hrozbe Islamského štátu, vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel. Trump, americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, ako aj hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová pôvodne správy o tom, že americký prezident odovzdal Rusku tajné informácie, popreli. Zacharovová ich na Facebooku označila za "ďalšie falošné" správy.

Majú strach

Vysokopostavený predstaviteľ nemenovanej európskej tajnej služby dnes pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) povedal, že jeho krajina si zrejme prestane vymieňať informácie so Spojenými štátmi, ak sa potvrdí, že prezident USA Donald Trump poskytol utajované podrobnosti ruským predstaviteľom. Pracovník uviedol, že výmena informácií "by mohla byť pre naše zdroje nebezpečná".

Európsky predstaviteľ sa takto vyjadril pod podmienkou, že on ani jeho krajina nebudú identifikovaní, pretože nie je poverený verejne hovoriť o tejto záležitosti. Vplyvný nemecký zákonodarca Burkhard Lischka takisto vyjadril obavy nad správami, že prezident USA Trump odhalil prísne utajované informácie o extrémistickej organizácii Daeš ruským predstaviteľom.

Lischka zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) povedal pre agentúru AP, že "ak sa ukáže ako pravdivá správa, že americký prezident odovzdal interné tajné informácie, bude to mimoriadne znepokojujúce". Lischka, ktorý je členom výboru nemeckého parlamentu pre dohľad nad spravodajskými službami, poznamenal, že Trump má prístup k "exkluzívnym a vysoko citlivým informáciám týkajúcim sa aj oblasti boja proti terorizmu".

Zákonodarca z SPD vyhlásil, že ak americký prezident "svojvoľne odovzdal tieto informácie ďalším vládam, potom sa Trump stáva bezpečnostným rizikom pre celý západný svet". Nemecko je veľmi závislé od amerických tajných služieb. Trump dnes priznal, že vysokopostaveným ruským predstaviteľom prezradil "skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky". Reagoval tak na pondelňajší článok amerického denníka Washington Post, že Trump minulý týždeň odhalil Rusom tajné špionážne informácie.

Podľa Washington Postu to Trump urobil na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, a tým ohrozil zdroj špionážnych informácií o Islamskom štáte. Na schôdzke bol aj ruský veľvyslanec v USA Sergej Kisľak. Trump im obom v Oválnej pracovni hovoril o teroristickej hrozbe Islamského štátu, vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel. Malo ísť pritom o také citlivé údaje, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

Šéf Bieleho domu dnes ešte na Twitteri napísal, že viac pozornosti by sa malo venovať tomu, kto odovzdáva informácie médiám. V tvíte sa bránil, že on má "absolútne právo" šíriť informácie, aké chce. V nasledujúcim tvíte Trump dodal, že dnes už odvolaného riaditeľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho a ďalších "od začiatku svojho úradovania žiadal, aby našli VYNÁŠAČOV v komunite tajných služieb".

Viac o téme: RuskoDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu