Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Naše ministerstvo odsudzuje kroky KĽDR: Uchyľujú sa k zbytočnej provokácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - V období, ktoré si vyžaduje obnovenie zmysluplného a dôveryhodného dialógu, sa Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) namiesto zdržanlivosti uchyľuje k ďalšej provokácii a presadzovaniu svojich záujmov silou i taktikou zastrašovania. Na margo nedeľnej (14.5.) skúšky balistickej rakety, ktorú zrealizovala KĽDR, to vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Takéto kroky podľa rezortu diplomacie nebezpečne eskalujú možnosť konfliktu v regióne a vyžadujú si ešte zomknutejšiu spoluprácu a reakciu medzinárodného spoločenstva na zabránenie katastrofického scenára. "Slovenská republika vyzýva KĽDR na prísne rešpektovanie všetkých jej medzinárodných záväzkov, okrem iného vyplývajúcich z príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Zastavenie aktivít súvisiacich s balistickým a jadrovým programom a na nadviazanie aktívneho dialógu s medzinárodným spoločenstvom," uviedlo MZVaEZ SR.

Raketa vypálená v nedeľu ráno z mesta Kusong na severozápade KĽDR letela okolo 30 minút, preletela približne 800 kilometrov a dopadla v Japonskom mori. Situácia v regióne je veľmi napätá po dvoch jadrových skúškach a početných testoch rakiet Severnej Kórey z uplynulého viac než roka. USA sa obávajú, že Pchjongjang vyvíja interkontinentálne balistické strely schopné niesť jadrové hlavice, ktoré by mohli zasiahnuť kontinentálne Spojené štáty. Diplomati oznámili, že o najnovšej raketovej skúške KĽDR bude rokovať Bezpečnostná rada OSN, a to na žiadosť USA a ich spojencov, Južnej Kórey a Japonska.

Viac o téme: KĽDRMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu