Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výber premiéra Macronovej vlády môže ovplyvniť parlamentné voľby: Toto je hlavný favorit

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Philippe Wojazer, Thibault Camus, Laurent Cipriani)

PARÍŽ - Francúzsky konzervatívny politik a primátor mesta Bordeaux Alain Juppé je podľa najnovšieho sociologického prieskumu najvhodnejším kandidátom na funkciu premiéra vo vláde, ktorú zostavuje novozvolený prezident Emmanuel Macron.

Vyplýva to z výskumu verejnej mienky inštitútu Odoxa pre spravodajský portál France Info. Prieskum zistil aj to, že osoba budúceho premiéra bude až pre tri štvrtiny Francúzov určujúca, ako budú hlasovať v júnových parlamentných voľbách.

Účastníci prieskumu mali spomedzi desiatich navrhovaných kandidátov vybrať trojicu pre nich najprijateľnejších uchádzačov o funkciu premiéra. Spomedzi nich najviac hlasov respondentov dostal bývalý minister zahraničných vecí Alain Juppé, ktorého preferuje 26 percent opýtaných. Druhým najčastejšie vyberaným bol Francois Bayrou (22%); nasledoval Jean-Yves Le Drian (19%) a Jean-Louis Borloo (18%).

Juppého ako premiéra preferujú voliči strán Republikáni (LR) a Národný front (FN). Voliči ľavice dávajú prednosť exministrovi obrany Jeanovi-Yvovi Le Drianovi a Francoisovi Bayrouovi. Sympatizanti Macronom založeného hnutia Vpred! by chceli za premiéra Le Driana, pričom Alain Juppé u nich skončil až na siedmom mieste.

Meno predsedu novej francúzskej vlády by malo byť známe v pondelok 15. mája - deň po tom, ako sa Macron ujme úradu hlavy štátu. Juppé sa v primárkach konzervatívcov uchádzal o kandidatúru v prezidentských voľbách. Stranícke hlasovanie však vyhral Francois Fillon, ktorého jasné šance na víťazstvo vo voľbách zmarila aféra okolo podozrenia zo zneužívania verejných financií.

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu