Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pád vlády v Kosove: Parlament nevyslovil dôveru vláde, prezident otvoril cestu voľbám

Hashim Thaci
Hashim Thaci (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Kosovský prezident Hashim Thaci rozhodol dnes o rozpustení parlamentu, čím otvoril cestu k predčasným voľbám. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, ako poslanci vyslovili nedôveru vláde premiéra Isu Mustafu, informovala agentúra AP.

Termín volieb zatiaľ nebol stanovený, prezident by mal o ňom rozhodnúť v priebehu 30-45 dní. O novom zložení parlamentu by mohli Kosovčania rozhodnúť už v priebehu júna, teda približne rok pred riadnym termínom. Poslanci 120-členného zákonodarného zboru v Prištine vyslovili nedôveru vláde v pomere 78:34. Traja členovia sa hlasovania zdržali. Súčasná vláda sa ujala moci v decembri 2014 a vnútorné spory paralyzovali jej činnosť už niekoľko mesiacov. 

Hlasovanie o vyslovení nedôvery iniciovali tri opozičné strany, ktoré obvinili Mustafu z neplnenia predvolebných sľubov a vládneho programu. K opozícii sa pridali aj poslanci koaličnej Demokratickej strany (PDK), na čele ktorej stojí predseda parlamentu Kadri Veseli. Stabilitu súčasnej kosovskej vlády podkopali spory okolo schvaľovania dohody o demarkácii hraníc so susednou Čiernou Horou, s ktorou nesúhlasila opozícia ani časť koaličných poslancov. Opozičné strany nesúhlasia ani s  vytvorením spoločenstva srbských obcí v Kosove, ktoré predpokladá dohoda podpísaná v Bruseli pred takmer štyrmi rokmi.

Viac o téme: VládaKosovoHashim Thaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu