Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Otvárali sme Dom európskej histórie - šesť poschodí zaujímavých expozícií

Dom európskej histórie v Bruseli. Zobraziť galériu (25)
Dom európskej histórie v Bruseli. (Zdroj: mik)

BRUSEL - Desať rokov trvalo dokončenie Domu európskej histórie v Bruseli. Slávnostne ho otvorili 4. mája a my sme boli exkluzívne pritom. Pre verejnosť Dom európskej histórie otvorili 6. mája.

Do Domu európskej histórie sa dostanete jednoducho. Pri budove Európskeho parlamentu sa nachádza park Leopold. Priamo v parku stojí zrenovovaná budova Eastman, ktorá bola postavená v roku 1935 a sídlila v nej detská zubná klinika. Po dôkladnej renovácií sa stala dôstojným priestorom pre expozície európskej histórie. Vstup do Domu je zadarmo. Pripravte sa však na prehliadku, podobnú na letiskách.

Reportáž z Bruselu.

Po vstupnej bezpečnostnej prehliadke, sme sa vydali objavovať históriu Európy na šiestich poschodiach. Momentálne sú popisky k exponátom len v štyroch jazykoch, a to v angličtine, nemčine, francúzštine a holandštine, ale už čoskoro budú mať návštevníci k dispozícií tablety, kde sú všetky dôležité informácie uvedené v 24 jazykoch členských štátov Európskej únie. Návštevníci Domu európskej histórie sa vydajú na cestu dejinami Európy od mýtov a objavov k chaosu a jednote 20. storočia a budú sa môcť zamyslieť nad jej budúcnosťou.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Tancujúca pizza, interaktívne expozície

Musíme priznať, že Dom európskej histórie nás nadchol. Na svoje si prídu nielen dospelí, ale i deti. Na prvom poschodí sú interaktívne expozície, ktoré hravou formou predstavujú rôzne európske zaujímavosti. Môžete si poležať v posteliach a počúvať cez vankúšiky výklad o histórii šľachty v rôznych krajinách. Upútal nás aj podrobný rodostrom mapujúci všetky významné šľachtické rody. A verte, všetky sú nejako prepojené.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Svoje miesto tu má i európska gastronómia. Na prestretom stole si môžete siahnúť na rôzne makety jedál. Na ktoré siahnete, tak sa vám v tanieri objaví informácia o dotyčnej krajine a jej stravovacích zvykoch. Vtipná je i inštalácia pizze – Margarity v rúre. Ak ju otvoríte, tak na pizzy sa zjaví holograficky tancujúci pár. Takýchto milých technologických vychytávok, nájdete v Dome európskej histórie mnoho.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Vznik Európy a Napoleonské vojny

Ďalšie poschodia sú už venované vážnejším témam, ale všetky sú spracované zrozumiteľnou formou. Napríklad vznik Európy. Nechýbajú tu legendy o Zeusovi, ktorý v podobe býka uniesol Európu. Nás zaujala i expozícia venovaná Napoleonským vojnám, ktoré výrazne ovplyvnili kontinent. Atraktívne je spracované i 19. storočie, počas ktorého vzniklo množstvo technických vynálezov a formovalo sa i národné povedomie krajín.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Od pochmúrnej histórie k súčasnosti

Aj temné stránky Európy do histórie patria. Zimomriavky po chrbte nám behali v sekciach venovaných I. a II. svetovej vojne a stalinizmu. Pochmúrnosť týchto čias, zvýrazňujú tmavé farby a veľmi expresívne fotografie ako i dokumenty mapujúcu túto ťažkú dobu. Veľká časť je venovaná aj bývalému Sovietskému zväzu a východným európskym krajinám. Objavili sme tu i bustu Alexandra Dubčeka a tiež dokument – Charta 77.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Veselšie sú už novšie dejiny. Európa sa vyvíjala vďaka šikovným ľuďom a tak v Dome európskej histórie má zastúpenie i kreatívny priemysel. Nechýba napríklad ikonický trabant, obrovská knižnica s knihami zo všetkých štátov Európskej únie. Samotnému vzniku Európskej únie je venované 5. poschodie. V galérii na 6. poschodí sa návštevník zamyslí nad budúcnosťou Európy.

Okrem výstavy aj semináre

Výstavy, prehliadky s použitím multimediálnych sprievodcov, vzdelávacie zdroje, workshopy a semináre sú len časťou ponuky v Dome európskej histórie. Originály a verné kópie predmetov, podmanivé a interaktívne prostredia pôsobia na rôzne zmysly – zrak, sluch, hmat, a niekedy dokonca aj čuch.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Rodiny budú môcť vstúpiť do špeciálnych priestorov pre objavy a budú môcť využiť aj ďalšie aktivity, napríklad rodinné chodníčky. Dom európskej histórie  ponúka rozmanitý program, ktorý návštevníkov podnieti k úvahám o svojom chápaní európskej histórie a jej dedičstva v súčasnom svete.

Park Leopold a Dom európskej histórie

Dom európskej histórie nájdete v parku Léopold v srdci európskej štvrte neďaleko Európskeho parlamentu v Bruseli. Park s rozlohou 10 hektárov sa nachádza na mieste bývalej kráľovskej zoologickej záhrady a pre verejnosť bol otvorený v roku 1880. Jeho súčasťou je nádherné jazero s množstvom voľne žijúcich zvierat, ako aj priestory na piknik v prírode a zóna s lavičkami na sedenie.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Samotná budova bola starostlivo zrenovovaná podľa pôvodného vzhľadu z 30. rokov 20. storočia, keď slúžila ako zubná klinika pre deti z chudobných rodín. Vo vestibule sú zrenovované maľby zvierat v štýle art déco na motívy bájok francúzskeho spisovateľa Jeana de La Fontaina. V Dome európskej histórie sú k dispozícii uzamykateľné skrinky, šatňa a kaviareň (60 miest) s výberom osviežujúcich nápojov a chutného občerstvenia.

FOTO Otvárali sme Dom
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: mik)

Dom európskej histórie zrenovali za približne 55 miliónov eur a sú tu vystavené predmety z 300 rozličných zbierok, na ploche 4000 štvorcových metrov. Medzi približne 1500 exponátmi nového múzea sú aj odznaky z vlaňajšieho referenda o zotrvaní Británie v Únii.

Viac o téme: ReportážBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu