Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Po voľbách vo Francúzsku vypuklo viacero protikapitalistických demonštrácií

Protesty po zvolení Macrona
Protesty po zvolení Macrona (Zdroj: YouTube)

BRUSEL - Stoštyridsaťjeden ľudí zadržali a deväť osôb zatkli počas antikapitalistických protestov, ktoré vypukli vo viacerých francúzskych mestách po oznámení výsledkov druhého kola prezidentských volieb.

Francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje informovali, že vyše 300 ľudí sa zhromaždilo v populárnej parížskej štvrti Ménilmontant, kde v rámci protestov poškodili jedno policajné auto, rozhadzovali popolnice a rozbili okná na jednej škole.

Demonštranti boli väčšinou mladí ľudia oblečení v čiernom, s kapucňami alebo šatkou cez dolnú časť tváre. Hádzali petardy a kričali: "Všetci nenávidia políciu!" Bezpečnostné sily odpovedali použitím slzotvorného plynu a obkľúčením časti demonštrantov. Ďalšie protikapitalisticky zamerané protesty sa konali v meste Nantes, kde sa zišlo okolo 450 ľudí protestujúcich proti akejkoľvek forme vlády, ale aj v Lyone, Grenobli, Štrasburgu a Poitiers.

Po prvom kole prezidentských volieb z 23. apríla viedli podobné demonštrácie v Paríži, pri ktorých utrpeli ľahšie zranenia šiesti policajti a traja demonštranti, k zadržaniu 143 demonštrantov, pričom 29 z nich umiestnili do väzby.

Viac o téme: DemonštrácieFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu