Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Moskva poprela správy o smrti dôstojníka, ktorého mala zabiť skupina Daeš

Ilusutračné foto
Ilusutračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Ruské ministerstvo obrany poprelo dnes správy o tom, teroristická skupina Daeš zabila v Sýrii dôstojníka ruskej rozviedky.

Podľa agentúry DPA ministerstvo oznámilo, že všetci príslušníci ruských síl v Sýrii "sú v bezpečí a zdraví a plnia si svoje misie v rámci boja proti medzinárodnému terorizmu". Na zverejnenom 12-minútovom videu Daeš s arabskými titulkami vidno muža hovoriaceho po rusky. Daeš ho identifikoval ako plukovníka Jevgenija Petrenka. Muž na videu tvrdí, že jeho úlohou bolo infiltrovať sa do Daeš a špeciálne do skupiny abú Umara aš-Šišáního. Militanti ho však zajali.

Video Daeš zachytáva muža, ako v čiernej kombinéze kľačí v púšti a vyzýva ruských agentov v Sýrii, aby sa vzdali. "Musíte vedieť, že naša vláda posiela vašich synov do vojny, ktorá je prehraná," hovorí zajatec. Rozprávač vo videu v ruštine oznamuje, že Petrenko je ruský agent. Ďalší bradatý militant následne nožom odreže mužovi hlavu.

Rozprávač ďalej tvrdí, že aj ďalší "ruskí špióni" boli zabití, podrobnosti však neuviedol. Pravosť videa a totožnosť obete nebolo možné bezprostredne potvrdiť. Nie je ani známe, kedy muža zabili, poznamenala DPA. Daeš vlani v júli oznámil, že poľný veliteľ čečenského pôvodu Tarchan Batirašvili, známy pod bojovým menom abú Umar aš-Šišání, zahynul v bojoch v Iraku.

Viac o téme: RuskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu