Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko oslavuje Deň víťazstva nad Nemeckom: Začala sa vojenská prehliadka

Na Červenom námestí začala vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva Zobraziť galériu (7)
Na Červenom námestí začala vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva (Zdroj: SITA/AP/Ivan Sekretarev, Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Rusko dnes oslavuje Deň víťazstva - 72. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom - tradičnou vojenskou prehliadkou na moskovskom Červenom námestí.

Na rozsiahlej prehliadke sa zúčastnilo 114 kusov modernej vojenskej techniky. Mechanizovaný sprievod tvorili samohybné húfnice Msta-S a Koalicija-SV, taktické balistické rakety Iskander, obrnené vozidlá Tigr a Tajfun, obrnené transportéry BTR-82A a raketové systémy Buk-M2, Tor-M2U, Pancyr-S1, S-400 a Jars. V sprievode bola aj moderná obrnená technika založená na platformách Armata, Kurganec a Bumerang.

Na prehliadke na Červenom námestí sa zúčastnilo približne 10.000 ľudí, príslušníkov 28 útvarov, námorníkov, poslucháčov vojenských škôl, ale tiež záchranárov z ministerstva pre mimoriadne udalosti či veteránov, ku ktorým prehovoril prezident Vladimir Putin. Prítomní si minútou ticha pripomenuli padlých.

Už samotný nácvik vojenskej prehliadky sa stretol s veľkým záujmom Moskovčanov, uviedla agentúra RIA Novosti. V rámci príprav na oslavy Dňa víťazstva boli fasády budov na hlavných dopravných tepnách v centre mesta od piatku každý večer slávnostne nasvietené vo farbách ruskej trikolóry a striedavo aj vo farbách stužky sv. Juraja - oranžovej a čiernej. 

Na Červenom námestí začala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Ivan Sekretarev, Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin)

Na fasádach viacerých budov premietali vo večerných a nočných hodinách symboly víťazstva nad fašizmom. Ulice mesta sú vyzdobené plagátmi, napríklad s portrétmi maršalov Červenej armády, zábermi z vojenských operácií či s detskými kresbami venovanými 9. máju.

Prehliadku prekazilo počasie

Leteckú časť programu vojenskej prehliadky prekazilo počasie, informovala tlačová agentúra Interfax. Hlavná vojenská prehliadka sa uskutočnila v Moskve, ale prehliadky v menšom rozsahu sa konali aj v ďalších ruských mestách - napríklad na Ďalekom východe vo Vladivostoku či v meste Južno-Sachalinsk - vzhľadom na časový posun už v predstihu.

Putin vo svojom vystúpení zdôraznil, že tragédii druhej svetovej vojny sa nepodarilo zabrániť v dôsledku nejednotnosti národov. "Ruské ozbrojené sily sú schopné odraziť akúkoľvek agresiu, k účinnému boju s terorizmom, extrémizmom, neonacizmom a ďalšími hrozbami je  nevyhnutná spolupráca celého medzinárodného spoločenstva," pokračoval. 

Na Červenom námestí začala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Ivan Sekretarev, Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin)

"Sme otvorení takejto spolupráci, Rusko bude vždy na strane síl mieru, s tými, ktorý sa rozhodnú pre cestu rovnoprávneho partnerstva, ktorí odmietajú vojnu, pretože je v rozpore so samotnou podstatou života a ľudskej povahy," dodal Putin. Zdôraznil zodpovednosť voči budúcim generáciám, ktorým treba "dať stabilitu a mier vo svete, sprostredkovať tvrdú, hrdinskú pravdu o druhej svetovej vojne..."

Na Červenom námestí začala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Ivan Sekretarev, Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin)

"Po prvý raz prešli Červeným námestím najpokročilejšie modely systémov protivzdušnej obrany v studenej (sivobielej) arktickej farbe - raketový systém zem-vzduch Tor-M2DT, protilietadlový raketový a kanónový systém Pancyr-SA a tanky typu T-72B3," citovala agentúra TASS ministerstvo obrany.

Súčasťou prehliadky mal byť aj prelet 17 vrtuľníkov a 55 bojových lietadiel nad Červeným námestím, ale pre nepriazeň počasia armáda leteckú časť programu zrušila. Za noc napršalo v Moskve 70 percent mesačného úhrnu zrážok, uviedla ČT24. Nepomohlo ani plánované nasadenie lietadiel, ktoré mali rozprašovaním jodidu strieborného zabezpečiť, aby pršalo mimo oblasti hlavného mesta. Napršalo priveľa.

Na Červenom námestí začala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Ivan Sekretarev, Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin)

Viac o téme: Vojenská prehliadkaRuskoNemeckoČervené námestieDeň víťazstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu