Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump zriadil horúcu linku na nahlasovanie migrantov: Ľudia si z neho vystrelili

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON – Americký prezident Donald Trump pred vyše dvoma týždňami zriadil horúcu telefonickú linku na nahlasovanie zločinov spáchaných nelegálnymi prisťahovalcami. Občania ju však nevyužívajú tak, ako chcel. Robia si z nej žarty a nahlasujú zločiny spáchané mimozemšťanmi či rozprávkovými postavičkami.

"Do toho! Povedzte im, že sú ilegáli!" hovorí nápis na obrázku s ufónmi sediacimi v hľadisku športového zápasu. "Nezabudnite zavolať na 1-855-48-VOICE a povedať im, že ste na americko-kanadskej hranici videli nelegálneho cudzinca Sasquatcha," znie ďalší vtip využívajúci nie mimozemšťanov, ale Sasquatcha alebo Veľkú nohu – veľkého ľudoopa, ktorý údajne obýva lesy na severozápade USA.

"Nahláste všetky vaše stretnutia s ilegálnymi Marťanmi, drzými Sasquatchami, divými texaskými modrými psami, strašidelným spring-heeled Jackom a goblinskou armádou," vymenúva iný Američan ďalšie hrôzostrašné postavičky z povestí. Na vtipné nahlásenia na telefonickú linku VOICE alebo na sociálnych sieťach upozornili rozhlasová stanica NPR a denník Washington Post.

Úrad na pomoc obetiam zločinov spáchaných imigrantmi (VOICE) má podľa Trumpa dať "hlas tým, ktorí boli ignorovaní médiami a umlčiavaní zvláštnymi záujmami", a pomôcť rodinám, ktoré sa stali obeťami zločinov spáchaných nelegálnymi prisťahovalcami. "Všetky zločiny sú hrozné, ale tieto obete sú osobité – a často ignorované. Tieto zločiny sa nikdy ani nemali stať, lebo ľudia, ktorí ich spáchali, v prvom rade často ani nemali byť v krajine," uviedol minister vnútornej bezpečnosti John F. Kelly.

Kritici tohto kroku ale hovoria, že je neférovo zacielený na populáciu, u ktorej je v skutočnosti menšia pravdepodobnosť, že spácha zločin, než u amerických občanov. Takýto postoj môže podľa nich nastoliť nebezpečný precedens a viesť k nárastu zločinov z nenávisti. "Napriek postoju pána Trumpa výskum ukazuje medzi imigrantmi nižšiu mieru páchania zločinov než medzi rodenými Američanmi," zdôraznil denník The New York Times a dodal, že podľa údajov ministerstva spravodlivosti nie je občanom USA len päť percent spomedzi všetkých väzňov v krajine.

Americká colná a imigračná služba (ICE), pod ktorú VOICE spadá, posmešné telefonáty kritizovala ako zneužívanie zdrojov, ktoré sú určené na pomoc tým, ktorí to naozaj potrebujú. "Tí, ktorí zneužívajú a blokujú tento zdroj, môžu ešte viac uškodiť obetiam," vyhlásila ICE.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu