Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyhlásenie redaktorov MfD o Babišovom ovplyvňovaní článkov: Podali výpovede

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek file)

PRAHA - Hnutie ÁNO Andreja Babiša nemá akúkoľvek možnosť skryto ovplyvňovať alebo manipulovať obsah článkov v Mladej fronte Dnes alebo na iDNES, uviedli redaktori oboch médií v spoločnom vyhlásení zverejnenom na twitteri.

Zároveň sa dištancovali od správania bývalého kolegu, komentátora MfD Marka Přibila, ktorý sa podľa zverejnených nahrávok s faktickým vlastníkom vydavateľstva Mafra Babišom dohadoval na zverejnení informácií o jeho politických protivníkoch.

Podľa redaktorov zlyhal tiež Babiš, ktorý sa opakovane vyjadril, že sa nebude snažiť využiť svoje vlastníctvo k ovplyvneniu obsahu médií skupiny Mafra. "Z nahrávok vyplýva, že v tomto bode klamal," napísali vo vyhlásení, ktoré zatiaľ podpísalo 155 novinárov MfD a iDNES.

Kvôli ovplyvňovaniu spravodajstva MfD podal dnes výpoveď dlhoročný redaktor ekonomickej redakcie Ján Sůra a v poslednej dobe podnikla rovnaký krok napríklad šéfka ekonomickej redakcie Zuzana Kubátová alebo redaktor Aleš Černý. Ďalší podľa neoficiálnych informácií o výpovedi uvažujú.

"Považujeme za neprípustné, aby sa akýkoľvek novinár schádzal s politikom a ponúkal mu kompromitujúce materiály. Rovnako neprípustná je podľa nás pomoc médií akémukoľvek politikovi v jeho činnosti. A týmito zásadami sa bezvýhradne riadime," uviedli redaktori.

Babiš podal kvôli nahrávkam trestné oznámenie

Babiš (ANO) podal kvôli záznamom svojich rozhovorov trestné oznámenie. Babiš na nahrávkach, ktorých autenticitu doteraz nespochybnil, hovorí o pripravovaných článkoch v médiách, ktorá mu v minulosti patrila. Druhý muž Babišovi hovorí, že má pripravené materiály o ministrovi zdravotníctva Miloslavovi Ľudovítovi či vnútra Milanovi Chovancovi (obaja ČSSD). Diskutujú o tom, či s ich publikovaním nepočkať až na obdobie pred voľbami.

Babiš aj v tomto prípade hovorí o tom, že nahrávku nepočul a nevie, či je autentická. Odmietol potvrdiť aj to, že vôbec hovoril so spomínaným novinárom, a zdôraznil, že chce, aby sa prípad vyšetril. Nahrávka nič nedokazuje, pokojne môže ísť o manipuláciu, podčiarkol.

V predchádzajúcich dňoch sa na sociálnych sieťach objavili tiež nahrávky, na ktorých Babiš častuje vulgárnymi výrazmi niektorých koaličných partnerov, svojich zamestnancov či novinárov. Vyjadruje sa napríklad o ministrovi zahraničia Lubomírovi Zaorálkovi a ministerke práce Michaele Marksovej (obaja ČSSD). Sobotku označuje za "najväčšiu sviňu, ktorú som spoznal" a za "blbca".

Viac o téme: NovináriAndrej BabišIDnes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu