Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Neuveriteľný zvrat v kórejskej kríze: Hrozba jadrovej vojny, Kim sa zbláznil, útok na spojenca

Severokórejský líder Kim a čínsky líder Si Tinping. Zobraziť galériu (8)
Severokórejský líder Kim a čínsky líder Si Tinping. (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Takto zlé to ešte nebolo. Kríza okolo Severnej Kórey pokračuje a nikto nevie, ako to dopadne. Čo je však horšie, severokórejský diktátor Kim útočí už aj na svojho jediného spojenca - Čínu. Amerika reaguje, vyslala k ich hraniciam ponorku, lietadlovú loď a vojnovú flotilu. Čína zase nebude tolerovať, aby pri jej hraniciach bol región zamorený jadrovými aktivitami.

Peking obviňuje Kóreu, že porušuje dohody. Na oplátku Kimov režim tvrdí, že Čína nemá čo kritizovať ich program a keď to neprestane, môže to mať závažné následky. "Čína by nemala naďalej skúšať medze severokórejskej trpezlivosti. Mala by sa lepšie zamyslieť nad vážnymi dôsledkami, ktoré by mohlo mať bezohľadné rozvrátenie čínsko-kórejských vzťahov," upozorňuje český portál novinky.cz na správu severokórejskej agentúry KCNA. Podľa agentúry AP ide o stanovisko samotného Kim Čong-una.  Podľa Číny KĽDR ohrozuje dohodu o neútočení medzi oboma krajinami uzatvorenú v roku 1961.

Neuveriteľný zvrat v kórejskej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Topky)

Čína tancuje, ako Amerika píska

"Číňania začínajú tancovať podľa toho, ako Američania pískajú," píšu v ďalšom komentári Severokórejčania. Obrat vo vzťahoch Číny a S. Kórey je citeľný. "Obrat je zrejme reakciou na ostrejšiu rétoriku čínskych médií. Číňania sa v súčasnej kríze, kedy Severokórejčania napriek rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN naďalej testujú balistické strely a Američania do oblasti presúvajú vojnové loďstvo a letectvo, snažia pôsobiť ako upokojujúci element," píše portál.

Nácvik severokórejskej armády
Zobraziť galériu (8)
Nácvik severokórejskej armády  (Zdroj: SITA)

Americká flotila a jej manévre pri kórejskom poloostrove

Čínsky provládny denník Global Times zase napísal, že Čína nedovolí, "aby bol severovýchodný región zamorený severokórejskými jadrovými aktivitami" alebo že "Čína je pripravená udrieť na kohokoľvek, kto prekročí únosnú hranicu".

Japonská lietadlová loď Izumo je taktiež v pohotovosti
Zobraziť galériu (8)
Japonská lietadlová loď Izumo je taktiež v pohotovosti  (Zdroj: SITA)

Bombardéry vystrašili Kóreu

Severná Kórea obvinila Spojené štáty z toho, že tlačia Kórejský polostrov na pokraj jadrovej vojny. Táto reakcia KĽDR prišla po tom, ako dvojica amerických nadzvukových strategických bombardérov typu B-1B Lancer v pondelok uskutočnila v rámci ukážky sily spoločné manévre s juhokórejskou a japonskou armádou, píše Reuters.

Bombardér B-1B
Zobraziť galériu (8)
Bombardér B-1B  (Zdroj: topky)

Bombardéry, ktoré podľa vyhlásenia amerických vzdušných síl vzlietli z americkej Andersenovej leteckej základne na ostrove Guam v Tichom oceáne, vykonali cvičný let v atmosfére vzrastajúceho napätia vyvolaného tvrdošijnými snahmi Pchjongjangu o realizáciu svojho jadrového a raketového programu, v ktorom KĽDR pokračuje aj napriek sankciám zo strany OSN a nátlaku USA.

Americká lietadlová loď Carl Vinson
Zobraziť galériu (8)
Americká lietadlová loď Carl Vinson  (Zdroj: SITA)

Americký prezident Donald Trump však vyhlásil, že je otvorený stretnutiu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom za vhodných okolností. Severná Kórea tvrdí, že lietadlá uskutočnili "nácvik zhodenia atómovej bomby na významné ciele" na jej území v čase, keď Trump a "ďalší americkí vojnoví štváči volajú po preventívnom jadrovom útoku" voči KĽDR.

Američania vyslali pri brehy Kórey vojnovú flotilu

Neuveriteľný zvrat v kórejskej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

USA tlačia Kóreu na pokraj jadrovej vojny

"Bezohľadná vojenská provokácia tlačí súčasnú situáciu na Kórejskom polostrove na pokraj jadrovej vojny," nechala sa počuť severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Napätie na Kórejskom polostrove je značné už niekoľko týždňov, pričom k nemu prispievajú obavy, že by Pchjongjang mohol uskutočniť svoju šiestu jadrovú skúšku, proti čomu sa stavia OSN, ako aj Čína ako jediný veľký spojenec KĽDR.

Viac o téme: USASeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu