Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trumpovi poradcovia varovali Flynna: Kontakty s ruským veľvyslancom sú sledované

Michael Flynn
Michael Flynn (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Členovia prechodného tímu prezidenta USA Donalda Trumpa upozornili jeho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosti Michaela Flynna, že jeho kontakty s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom sú spojené s veľkým rizikom. S odvolaním sa na zdroje americkej vlády o tom napísal denník The Washington Post.

Flynna údajne v novembri 2016 upozornili, že všetky kontakty s ruským diplomatom sú podľa všetkého sledované americkými tajnými službami. Podľa denník ľudia v Trumpovom tíme boli znepokojení tým, že Flynn náležite nechápal Kisľakove motívy. Trumpov prechodný tím údajne od odchádzajúcej administratívy Baracka Obamu dokonca žiadal detailný spis o ruskom veľvyslancovi vypracovaný Ústrednou spravodajskou službou (CIA). Nie je však známe, či sa obsahom spisu oboznámil aj Flynn.

Podľa zdroja denníka Obamovi ľudia dali Trumpovmu štábu informáciu o Kisľakovi v snahe presvedčiť sa, že nová administratíva si je vedomá hrozieb zo strany Ruska. Flynn sa v januári tohto roku stal Trumpovým poradcom pre národnú bezpečnosť. Mesiac nato ho však odvolali z funkcie poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť po tom, ako zavádzal o svojej komunikácii s Kisľakom. Flynnovo napojenie na Rusko prešetrujú americký Federálny úrad pre vyšetrovanie a vyšetrovacie komisie Snemovne reprezentantov a Senátu.

Člen senátu sa vzdal

Člen Senátu amerického štátu Tennessee, ktorého prezident USA Donald Trump navrhol do funkcie štátneho tajomníka pre záležitosti americkej armády, sa dnes svojej kandidatúry vzdal. Mark Green sa stiahol po sérii útokov, ktorých sa stal terčom za svoje nedávne výroky na adresu sexuálnych menšín, islamu a evolučnej teórie, informovala televízia CNN. 

Kritiku médií i mnohých demokratov vyvolalo Greenovo tvrdenie, že cítiť sa ako transgenderová osoba znamená byť chorý. Postavil sa aj proti manželstvám ľudí rovnakého pohlavia. Vyslovil sa i za prijatie opatrení proti šíreniu islamu v štátnom školstve. Všetky útoky médií a politických oponentov Green označil za falošné a zavádzajúce. Uviedol, že jeho pôsobenie v službách verejnosti a kresťanská viera boli nesprávne interpretované v záujme dosiahnutia niečích politických cieľov. 

Vo februári návrh na vymenovanie do tejto funkcie na americkom ministerstve obrany odmietol americký investor Vincent Viola. Jeho rozhodnutie bolo zdôvodnené obavami z možného vzniku konfliktu záujmov. Funkciu štátneho tajomníka ministerstva armády vykonáva civil. Nesie zodpovednosť za všetky záležitosti Armády USA: ľudské zdroje, personál, armádne rezervy, armádne budovy i zariadenia, systémy výzbroje a výstroj a ich objednanie, ako aj finančné záležitosti armády. Vymenúva ho prezident USA a potvrdzuje Senát. Nie je členom administratívy, je podriadený len ministrovi obrany.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu