Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf FBI Comey možno ovplyvnil americké voľby, uškodil Clintonovej: Je mi z toho na vracanie

James Comey
James Comey (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey bránil dnes svoje rozhodnutie informovať niekoľko dní pred prezidentskými voľbami o tom, že úrad obnovil vyšetrovanie prípadu e-mailov prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.

Demokratku a bývalú americkú ministerku zahraničných vecí nakoniec vlani v novembri porazil republikán Donald Trump. Samotná Clintonová a ďalší predstavitelia pripísali víťazstvo pravicového populistu Trumpa vo voľbách práve konaniu Comeyho. "Je mi mierne na vracanie, keď si pomyslím, že sme možno určitým spôsobom ovplyvnili voľby," povedal Comey vo výpovedi pred senátnym výborom pre spravodlivosť.

Comey vypovedal, že ukončené vyšetrovanie používania súkromného e-mailového serveru Clintonovou otvorili znovu v októbri, keď agenti FBI v rámci úplne iného prípadu našli tisíce jej e-mailov v jednom laptope. Nové vyšetrovanie sa týkalo obdobia rokov 2009-2013, keď Clintonová viedla ministerstvo zahraničných vecí. Comey vtedy okamžite upovedomil príslušný výbor Kongresu, ktorý zverejnil informáciu o obnovení vyšetrovania FBI.

Niekoľko mesiacov predtým oznámil Comey Kongresu, že Clintonovej zaobchádzanie s tajnými pracovnými e-mailami bolo nezodpovedné, ale nie trestne stíhateľné. "Keby opätovné začatie vyšetrovania takéhoto obrovského významu" prebiehalo bez upovedomenia Kongresu, "išlo by podľa môjho názoru o zatajovanie", dodal dnes Comey.

Clintonová sa v utorok výnimočne objavila na verejnosti a vyjadrila presvedčenie, že konanie Comeyho je bezprostrednou príčinou Trumpovho víťazstva vo voľbách. V rozhovore v New Yorku Clintonová povedala, že "už smerovala k víťazstvu", ale Comeyho list Kongresu z 28. októbra a tiež zverejnenie uniknutých e-mailov Demokratickej strany na webe WikiLeaks, ktoré zrejme súviselo s ruskými hakerskými útokmi, "vyvolali pochybnosti v mysliach ľudí", ktorí sa ju chystali voliť. Comey vyhlásil, že oznámenie o vyšetrovaní bola "ťažká voľba, ale pri spätnom pohľade je stále presvedčený, že tá správna".

Viac o téme: Donald TrumpFBIHillary ClintonováJames Comey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu