Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dnes sa rozhodne o osude Obamacare: Polarizujúca zdravotnícka reforma delí Ameriku

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh)

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov bude dnes hlasovať o zrušení a nahradení zdravotníckej reformy vlády bývalého prezidenta Baracka Obamu známej ako Obamacare. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na lídrov republikánov.

Vodca republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy konštatoval, že návrh prejde, "pretože máme dostatok hlasov". Podľa agentúry Reuters rozhodnutie o hlasovaní prišlo po tom, čo sa kľúčoví "umiernení" členovia Snemovne reprezentantov z radov republikánov stretli v stredu s prezidentom Donaldom Trumpom. Oznámili mu, že prepracovaný návrh môže byť schválený, pretože ich "konzervatívni" republikánski kolegovia zo Snemovne nevzniesli voči nemu žiadne námietky. V prípade schválenia sa bude osudom Obamacare zaoberať Senát.

Zrušiť a nahradiť Obamov zákon z roku 2010 bol jedným z hlavných sľubov Trumpa a ďalších republikánov počas vlaňajších volieb. Predložený návrh však nemal dosiaľ dostatočnú podporu ani v radoch Trumpovej vlastnej Republikánskej strany a museli ho predtým z rokovania stiahnuť bez toho, aby sa pristúpilo k hlasovaniu.

Návrh predpokladá zrušenie podstatnej časti Obamacare, teda federálneho Zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje prístup k zdravotnému poisteniu a je kľúčovou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti v USA.

Viac o téme: Donald TrumpObamacare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu