Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Buckinghamský palác zvolal mimoriadnu schôdzu: Obavy z najhoršieho vyvrátili

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (2)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: youtube.com)

LONDÝN - Buckinghamský palác na dnes zvolal mimoriadnu schôdzku vedenia personálu britskej kráľovnej Alžbety II. Informoval o tom denník Daily Mail, podľa ktorého sú také stretnutia "vysoko neobvyklé". Téma stretnutia nie je známa, predstavitelia Buckinghamského paláca ale upokojujú, že nie je dôvod na obavy a že podobné stretnutia sa čas od času konajú. Pozvaní boli dvorní činitelia zo všetkých kráľovských rezidencií z celej krajiny.

Správa o akcii, ktorá bola zvolaná narýchlo, vyvolala nielen na internete, ale aj v médiách špekulácie o možných zdravotných problémoch 91-ročnej panovníčky či jej 95-ročného manžela princa Filipa. Médiá čoskoro začali špekulácie o závažnosti schôdzky vyvracať s odvolaním sa na zdroje z Buckinghamského paláca. BBC informovala, že stretnutie sa netýka zdravie kráľovského páru. Schôdzky vedenia personálu sa vraj konajú zhruba raz za rok. "Nie je dôvod na obavy," povedal zdroj agentúre Reuters.

Tiež agentúre DPA zástupkyňa kráľovského paláca potvrdila, že stretnutie zase tak neobvyklé nie je. "Takýchto stretnutí máme niekoľko za rok, nie je to nezvyčajné," povedala hovorkyňa.

Kráľovský pár sa v stredu objavil na verejnosti a podľa britských médií sa očividne tešil dobrému zdraviu. Kráľovná prijala britskú premiérku Theresu Mayovú, aby formálne vyslovila súhlas s rozpustením parlamentu pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami. Princ Filip sa zase zúčastnil otvorenia novej tribúny na londýnskom kriketovom štadióne Lord 's Cricket Ground.

Podľa informácií denníka Daily Mail majú k personálu prehovoriť kráľovnin lord komorník William Peel a jeho súkromný tajomník Christopher Geidt. Schôdza má podľa BBC začať o 10:00 miestneho času (11:00 SELČ).

Princ Filip pôjde do ústrania

Princ Philip, manžel britskej kráľovnej Alžbety II., sa nebude od jesene tohto roka zúčastňovať verejných podujatí súvisiacich s jeho postavením. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Buckinghamského paláca s tým, že kráľovná si bude plniť svoje povinnosti naďalej v plnej miere.

Viac o téme: Kráľovná AlžbetaBuckinghamský palác
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu