Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britská politická strana sa snaží o kontroverzný zákaz: Ženy si už nebudú môcť zahaľovať tvár

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) sa bude snažiť o dosiahnutie zákazu nosenia závojov zahaľujúcich tvár, ako aj otvárania nových islamských škôl v Británii. Vedenie strany dnes oznámilo, že takýmto spôsobom chce propagovať spoločenskú integráciu.

V rámci tzv. "integračnej agendy", ktorej spustenie dnes UKIP avizovala pred júnovými predčasnými parlamentnými voľbami, chce strana dosiahnuť zákaz islamského práva šaríja, ako aj nosenia závojov zahaľujúcich tvár na verejnosti. UKIP zároveň vyzvala na súdne stíhanie rodičov dievčat, ktoré boli vystavené zákrokom zmrzačujúcim ženské pohlavné orgány.

Poslankyňa britskej Strany zelených Caroline Lucasová na dnes zverejnenú agendu reagovala tým, že UKIP obvinila z maximálnej islamofóbie. Pravicovopopulistická UKIP sa výrazným spôsobom pričinila o úspešnosť júnového referenda o vystúpení Británie z EÚ, čím dosiahla svoj vytýčený cieľ. Následne sa však začala boriť s vnútrostraníckymi problémami. 

V marci prišla UKIP o jediného poslanca v britskom parlamente - Douglasa Carswella. Ten zo strany vystúpil a uviedol, že bude v parlamente ďalej pôsobiť ako nezávislý. Svoje rozhodnutie zdôvodnil dosiahnutím cieľa - odčlenenia Británie od Európskej únie, pre ktorý do UKIP vstúpil. Bývalý líder UKIP Nigel Farage z vedenia strany odstúpil referende o brexite, pričom vo funkcii ho nahradila Diane Jamesová, ktorá však v čele strany zotrvala len 18 dní. Od novembra je predsedom UKIP poslanec Európskeho parlamentu (EP) Paul Nuttall.

Viac o téme: MoslimIslamBurkaZávojUKIP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu